CÉSAR FRANCK ZET DE TOON

Onthulling wijkmuseum Het Metrum en muurschilderijen

Vanaf begin 2011 onderzoekt Stichting Terra Art Projects hoe het gebied rondom de César Franckrode in de wijk Buytenwegh op een artistieke manier aantrekkelijker, veiliger en beter zichtbaar kon worden. Het gebied werd onder de noemer ‘César Franck zet de toon’ omgevormd tot hét culturele centrum van de wijk. Op 16 mei 2013 was de feestelijke onthulling van wijkmuseum Het Metrum en de muurschilderijen. Het gebied is nu een heus buitenmuseum dat qua sfeer is geïnspireerd op de tijd van César Franck.

Het Metrum
Het wijkmuseum staat letterlijk centraal in het project. De grote transparante kubus is in gebruik genomen als expositieruimte voor kunstwerken van wijkbewoners. Wijkmuseum Het Metrum is een ontwerp van kunstenaar Hetty Arens.

De eerste exposities hadden als thema ‘Het gezicht van Buytenwegh’. In workshops reflecteerden kinderen, jongeren en volwassenen uit de wijk op dit thema. Dit resulteerde in portretten die in verschillende exposities in 2013 werden tentoongesteld in Het Metrum. Deze portretten werden met een variatie van traditionele en experimentele materialen gemaakt zoals rubber, textielstiften, papier en verf.

Jongerencentrum de KEET van Stichting MOOI! en andere ruimten in de wijk waren door het project in de aan de opening voorafgaande tijd niet alleen een ontmoetingscentrum, maar ook atelier.

Romantische muurschilderijen
De tijd waarin de componist César Franck leefde wordt Romantiek genoemd. In deze tijd (tussen 1800 en 1850) werden voornamelijk landschappen geschilderd. Ook grenst de locatie in Buytenwegh aan het polderlandschap. Stichting Terra Art Projects zette daarom het thema romantiek in om het gebied een vriendelijke en aantrekkelijke uitstraling te geven. Zij vroeg kunstenaars om samen met leerlingen van het ID College en kinderen van stichting Mooi het romantische landschap weer te geven op papier. Een aantal van deze ontwerpen werd door de kunstenaars op grote panelen nageschilderd. De kleurrijke muurschilderijen zijn te zien aan de muren van gebouwen in het gebied.

Het project werd in samenwerking met de gemeente door Stichting Terra Art Projects en de kunstenaars Hetty Arens, Marijke Wijgerinck en Joke Meijer gerealiseerd. Vormgever Patrick Lijdsman verzorgde de beeldelementen die de entree van het gebied sieren. Gemeente Zoetermeer en Fonds 1818 maakten het project financieel mogelijk.