Ieder jaar stond de maand oktober bij Terra Art Projects in het teken van de ‘Kunstmaand’. In 2015 vond de première plaats van de kunstmaand nieuwe stijl. Het pand aan de Warande 40 in het Stadshart werd tijdelijk het podium voor de eerste TERRA Kunstbeurs. Meer dan veertig professionele Zoetermeerse kunstenaars presenteerden hier hun nieuwste werk. Iedere kunstenaar/collectief richtte een stand in waar werk werd gepresenteerd en verkocht. De kunstenaars waren zelf zo veel mogelijk aanwezig. Sommigen van hen maakten ook werk ter plaatse.
Naast de kunstbeurs waren er nog meer interessante activiteiten in deze kunstmaand. Zo kon je de expositie ‘Dat ene moment’, van Marja Milo bekijken in het Stadsmuseum, interessante lezingen bijwonen, aan leuke workshops deelnemen en je stem uitbrengen voor de TERRA Kunstprijs 2015!
TERRA KUNSTBEURS
De Kunstbeurs vervangt de traditionele Overzichtsexpositie en de Open Atelierdagen. Het nieuwe concept biedt diverse voordelen. Vooral de meer afgelegen of ‘solo-ateliers’, ontvingen de afgelopen jaren minder bezoekers. Dit terwijl de ‘groepsateliers’ wel goed werden bezocht. Je kunt dan immers meerdere kunstenaar op één locatie bezoeken. De TERRA Kunstbeurs versterkt dit effect.
TERRA KUNSTPRIJS 2015
Dit jaar werd voor de eerste keer de TERRA KUNSTPRIJS uitgereikt. Een onafhankelijke professionele jury had uit de collectie van de TERRA Kunstbeurs tien kunstwerken genomineerd die in aanmerking kwamen voor deze prijs. De tien geselecteerde werken waren de gehele maand oktober te zien in het TERRATORIUM. Het publiek heeft via het uitbrengen van stemmen bepaald wie de prijs in de wacht sleepte.
- Genomineerd waren:
Sylvia Essenberg
Kiek Haket
Fieke Hordijk
Martine Knoppert
Leo van der Meer
Joke Meijer
Eva van Steenbergen
Michel Verhoef (2x)
Ellen Vermeulen
In totaal werd er ruim 250 keer gestemd. Het was een nek-aan-nek race, maar uiteindelijk won Fieke Hordijk. De tweede en derde plaats waren voor Leo van der Meer en Sylvia Essenberg. De prijsuitreiking vond plaats op zaterdag 24 oktober, tijdens de afsluitende borrel van de TERRA KUNSTMAAND.
Foto’s: Richard Jetten
SPECIALE KUNSTFOYERS
Tijdens de TERRA KUNSTMAAND vonden er twee speciale Kunstfoyers plaats in het TERRATORIUM (Dorpsstraat 12).
Vrijdag 9 oktober:
Van idee tot project, Stephanie Rhode
Op vrijdag 9 oktober gaf Stephanie Rhode tijdens de kunstfoyer inzicht in haar manier van werken. Sinds 2004 houdt zij zich bezig met land art, installaties en performances. Zij hebben bijna allemaal hetzelfde onderwerp, het huis. Haar thema’s hebben een filosofische achtergrond. Wat is vergankelijkheid? Hoe proeft verlangen? Waarom doen wij wat we denken te moeten doen? U kunt haar ook kennen van haar performance in het Cobra Museum in 2014, ‘The woman who counts rose petalls’.
Tijdens de foyer was er speciale aandacht voor het ‘Sandhouse Project’, dat zij twee keer in Europa, en een keer in China (Xiamen) realiseerde. Rhode gaat uitgebreid in op het zelf opzetten en financieren van haar projecten.
Vrijdag 16 oktober:
Museum Voorlinden, een museum voor een verzameling
Op vrijdag 16 oktober vertelde Barbara Bos over Museum Voorlinden, dat 2016 wordt geopend in Wassenaar. Hiermee wordt onderdak geboden aan een particuliere collectie (Caldic Collectie) van moderne en hedendaagse kunst, die in de afgelopen 50 jaar met grote toewijding in de breedte en de diepte is verzameld. De collectie bevat werk van Nederlandse en internationale kunstenaars, variërend van jong talent tot gevestigde namen. Voor Terra Art Projects heeft Bos een inleiding geven over de ontstaansgeschiedenis van de collectie en de realisatie van een permanente plek voor de collectie: Museum Voorlinden.
Vrijdag 23 oktober
Speciale deelnemersfoyer: Portfolio en PR
Heb jij soms ook moeite met het goed fotograferen van je werk? Of vind je het lastig om bijvoorbeeld persberichten te schrijven en geplaatst te krijgen in de diverse gedrukte én digitale media? Men kwam naar de foyer Portfolio en PR, die TERRA speciaal voor haar deelnemers organiseerde.
Fotograaf Theo Janssen deelde zijn kennis over het fotograferen van twee- en driedimensionale kunstwerken voor bijvoorbeeld een portfolio. De deelnemers brachten een eigen werk mee om tijdens de workshop te fotograferen. Dat kon met een eigen meegebrachte camera (geen smartphone). Een statief is onmisbaar. Er kon ook gewerkt worden met de camera en het statief van Theo. Hierna vertelde Theo hoe je een portfolio samen kunt stellen van je eigen werk. De deelnemers konden een eigen portfolio meebrengen waarmee ze hadden gewerkt.
Tijdens het onderdeel PR, behandelden de deelnemers samen met Mirjam van Spelde de zaken die komen kijken bij de (lokale) promotie van het eigen werk, bijvoorbeeld een expositie. De deelnemers kregen meer inzicht in de gedrukte en digitale promotiemiddelen die horen bij zo’n expositie, leerden via kleine opdrachten hoe je goede, aantrekkelijke teksten schrijft voor lokale media, welke media de moeite waard zijn en hoe je de kans op media-aandacht vergroot. Natuurlijk werden ook de belangrijke nieuwe media, zoals Facebook behandeld. Eigen tips en ideeën waren ook welkom.
Deze maand was ook te bezoeken:
EXPOSITIE MARJA MILO
BIJZONDERE WORKSHOPS VOOR JONG EN OUD
Tijdens de Terra Kunstmaand 2015 presenteerden en verkochten meer dan veertig Zoetermeerse kunstenaars hun werk. Maar wist je dat je op de locatie aan de Warande ook terecht kunt voor leuke workshops? De workshops zijn leuk voor volwassenen én kinderen en kosten niets. Je kon tijdens de openingstijden (13-17 uur) aanschuiven en direct aan de slag.
De-wij-kunnen-ook-niet-tekenen-club, zaterdag 17 oktober
Kun jij niet tekenen? Wij ook niet! Tenminste, dat denken we meestal. Wat als we je zouden vertellen dat je helemaal niet hoeft te kunnen tekenen om er plezier in te hebben. En dat tekenen vaak makkelijker gaat als we het ons juist moeilijk maken. De club bedacht daarom allerlei creatieve, leuke en soms grappige hindernis-opdrachten. Een tekenworkshop voor iedereen.
Afrikaans speelgoed maken, zaterdag 24 oktober
Tijdens ‘Zondag in ’t Park’ wist deze workshop jong en oud te boeien. Tijdens de workshop leer je hoe kinderen in Afrika speelgoed maken. Onder begeleiding van een aantal kunstenaars maak je bijvoorbeeld poppen op bamboestokken of sieraden, auto’s van blik en ‘Afrikaanse’ maskers. Dit doe je met gerecyclede materialen als wasmiddelflessen, melkpakken, doppen en blikjes.
Fietsmobile maken, doorlopend (m.u.v. zaterdag 3 en 17 oktober)
De grote inspiratiebron van kunstenaar José Koebrugge is de fiets. Voor de kunstmaand liet zij een grote hoeveelheid kartonnen fietsjes uitlaseren. De uitdaging? Een zo groot mogelijke fietsmobile maken. Het eerste fietsje hangt aan een touwtje, maar ieder fietsje daarna moet in het vorige fietsje worden geschoven. Wie van de deelnemers zal de nieuwe recordhouder worden?