GOEDGEMUTST | JEROEN BRABANDER

27.08.16 – 29.09.16

In veel van het werk van Jeroen Brabander worden mens en dier als één surrealistisch wezen uitgebeeld. “Kunst is er om mensen eventjes op het verkeerde been te zetten, uit hun comfortzone te trekken en te verbazen. Als mijn publiek langer dan tien seconden naar een doek kijkt is het geslaagd. Met surrealistisch werk probeer ik dat voor elkaar te krijgen.” Het werk van de kunstenaar was van 27 augustus t/m 29 september te zien in het TERRATORIUM.

“Veel van mijn beelden haal ik uit de plakboeken die ik in de loop der jaren heb gevuld met afbeeldingen die ik mooi vind en die mijn aandacht trokken, zoals gebouwen, landschappen, natuur en mensen”, vertelt Jeroen Brabander. “Om die beelden heen verzin ik een scene. Ik wil een verhaal vertellen met elk werk. Ik suggereer graag dat er meer is dan we in eerste instantie zien. Wat dat is, mag de kijker bepalen. Het mogen geen hapklare brokken zijn.

Ongemakkelijke sfeer
“Mijn inspiratie haal ik uit de boeken die ik lees, zoals die van Stephen King, de films die ik graag zie, van regisseurs als David Lynch en Harmony Korine en ook uit de muziek van bijvoorbeeld Björk en Spinvis.”

“In mijn plakboeken zitten veel afbeeldingen van dierenkoppen, en tijdens het wordingsproces mengen dieren zich altijd met mensen. Het gaat vanzelf, en het lijkt wel of ik het niet in de hand heb. Vaak gaat er ook een soort niet te benoemen dreiging uit van mijn werk. Er hangt een ‘ongemakkelijke’ sfeer in de lucht. Met mijn donkere kleurgebruik probeer ik die spanning weer te geven.”

Over de kunstenaar
Jeroen Brabander heeft altijd getekend, maar is zo’n drie jaar geleden serieus na gaan denken over zijn werk. “Hiervoor heb ik een aantal workshops gevolgd, en ook een tijdje aan modeltekenen gedaan, maar het was altijd zonder visie. De laatste jaren ben ik gaan nadenken over wat ik eigenlijk wil laten zien!”

“Tussen de schilderijen die ik de laatste drie jaar heb gemaakt, zit werk dat tezamen een verhaal vertelt. Deze schilderijen wil ik, naast mijn mens/dierfiguren, laten zien. De titel verwijst naar het thema van dit ‘veelluik’. In de toekomst wil ik mijn grafische werk (tekenen) gaan combineren met het schilderwerk. Ook wil ik mezelf leren om ‘losser’ te gaan werken. Meer op gevoel en minder ‘binnen de lijntjes’.”

De expositie ‘Goedgemutst’ was van 27 augustus t/m 29 september gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur en op zondag 4 september van 13-17 uur. De kunstenaar was aanwezig op 27 augustus, 10 september en 24 september van 13.30 tot 17.00 uur, adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis.

Foto’s: Fati Daut