HOF VAN (H)EDEN | ELLEN VERMEULEN

TERRA@STADSMUSEUM
Expositie ‘Hof van (H)eden’

Ieder jaar krijgt een bij Terra Art Projects aangesloten Zoetermeerse kunstenaar de kans om solo in het Stadsmuseum te exposeren. Het museum werd dit jaar tijdelijk omgetoverd tot het hof van kunstenaar Ellen Vermeulen. U kon hier terecht in haar kleurrijke walhalla van gehaakt plastic, verknipte flessen, steigerdoeken, knijpers, pennenhulzen en andere scraps uit alle uithoeken van huizen, tuinen en keukens.

Bloeiend plastic
“Onze wereld wordt er steeds meer een van plastic. ‘Hof van (H)eden’ was een zinspeling op deze ontwikkeling. De natuur heeft steeds minder ruimte en het door de mens geproduceerde materiaal krijgt de overhand. Ik beschouw dit materiaal op een andere manier. Door het te vervormen geef ik het een andere waarde, en krijgt het de kans om ‘op te bloeien’. Ik oordeel niet, maar observeer.”

Verboden weg te gooien!
De materiaalkeuze van Ellen ontstond in haar eigen woonomgeving, waar zij samen met haar man vier kinderen grootbracht. In 2007 trok ze op 45-jarige leeftijd de stoute schoenen aan en deed ze de toelatingstest van de Nieuwe Academie in Utrecht. Ze werd toegelaten. “Spannend, ook als je 45 bent!” Ze werd aangenomen met abstracte schilderijen, maar stapte tijdens haar opleiding al snel over op ruimtelijk werk.
Het moederschap en het kunstenaarschap kon Ellen combineren door haar werkomgeving dicht bij huis te houden en haar materiaal dicht bij huis te halen. “Er wordt zelden meer iets weggegooid!” Tijdens haar opleidingsperiode kreeg de kunstenaar veel positieve feedback, en werd gestimuleerd om steeds meer ‘out of the box’ te denken en werken. Als snel wist zij dat ze groter wilde gaan werken. In haar ruime atelier aan de Zilverstraat kan zij dit doen. “Ik kan nog meer van mezelf in het werk kwijt.”

Snoepwinkel
Wie de ‘materiaalkamer’ in het atelier van Ellen betreedt, vindt een bijna oneindig scala aan materialen. Dozen vol dvd-hoezen, lege flesjes fysiologisch zout, deurknoppen en nog veel meer. Ongeveer een derde van het materiaal dat de kunstenaar gebruikt is gerecycled. Groter werk vraagt om meer materiaal. Daarom brengt Ellen regelmatig een bezoek aan groothandels die restmaterialen verkopen. “Ruimtes vol met de meest prachtige spullen. Ik voel me daar als een kind in de snoepwinkel!”

TERRA@Stadsmuseum
De tentoonstelling ‘Hof van (H)eden’ was een samenwerkingsproject van het Stadsmuseum met Terra Art Projects. Een van de hoofddoelen van de kunstorganisatie is om een springplank-functie te vervullen voor kunstenaars als Ellen Vermeulen. Het Stadsmuseum bood TERRA een passende expositieruimte voor dit concept.

‘Hof van (H)eden’ was van 17 september t/m 27 november 2016 te zien in het Stadsmuseum Zoetermeer.

De opening vond plaats op vrijdag 16 september om 16.00 uur
Reguliere openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-16 uur, zaterdag en zondag 13-17 uur
Locatie Stadsmuseum: Dorpsstraat 7
Toegangsprijs: €3,- (MJK, CJP en kinderen t/m 12 jaar gratis)

Website Ellen Vermeulen: www.vermeulen.exto.nl
Op zondag 2 en zaterdag 22 oktober was er vanaf 13:00 een informele ‘meet and greet’ met de kunstenaar. Ellen vertelde over het werk en je kon haar vragen stellen.

Foto’s: Fati  Daut, Joke Meijer en Richard Jetten