MEESTERWERKEN

In de overzichtsexpositie MEESTERWERKEN, met meer dan tweehonderd kunstwerken van 22 Chinese kunstenaars liet Terra Art Projects in 2011 de bezoeker kennis maken met zowel de traditionele als de moderne Chinese kunst. Bovendien kon men tijdens workshops kennismaken met de eeuwenoude traditie van de kalligrafie.

Chinese kunst is niet altijd een onderdeel geweest van de moderne Westerse kunstwereld. Pas na het dictatorschap van Mao Zedong en dus het einde van zijn ‘culturele revolutie’ kregen Chinese kunstenaars de vrijheid om zich naar eigen inzicht te ontwikkelen. Dit deden zij dan ook naar hartenlust, en de afgelopen twintig jaar hebben wij kennisgemaakt met de moderne Chinese kunst als vooruitstrevend en experimenteel. Ook blijft er echter binding met de eigen geschiedenis van prentkunst en kalligrafie.

Deze combinatie was terug te zien tijdens de expositie MEESTERWERKEN in de kunsthal TERRATORIUM. De expositie werd georganiseerd in samenwerking met het Wu Park kunstatelier, het Chinese kunstcentrum in Den Haag. “De kunstenaars die naar Nederland komen zijn al erg bekend in China en een team van hoog niveau”, aldus Wu Park. “Zij bewonderen zowel de traditionele als de moderne Nederlandse kunst. Het is de eerste keer dat ze naar Nederland komen en men ziet ernaar uit om werk te tonen en om te leren over de kunst van Europese culturen.”

Terra Art Projects hoopte met de expositie een nieuwe impuls te kunnen geven aan de uitwisseling van culturen. Deze uitwisseling met de boeiende mix van traditionele en moderne werken bood de bezoeker een nieuwe blik op Chinese kunst en cultuur.

Foto’s: Nelly Smits