Human Nature | KIEK HAKET

Het werk dat Kiek Haket, die Angela Schijf portretteerde in het televisieprogramma ‘Sterren op het doek’, in het Terratorium liet zien werd getekend en geschilderd op natuurlijke materialen zoals linnen, hout en jute. “Mensen, in hun oneindige verschijningsvormen en met vele emoties als verdriet of blijdschap, hebben een enorme aantrekkingskracht op mij. Dus waarom iets anders verbeelden?”

“Vaak zien we om ons heen alleen de mooie kant van mensen”, vertelt Kiek. “Maar een mens is meer dan dat. Met mijn werk wil ik juist de verscheidenheid laten zien. Verder maak ik graag een knipoog naar mijn onderwerp. Ik hou van de lach en geniet van mensen met zelfspot.”

Kiek portretteert vooral vrienden en bekenden. “Voor mijn vrije werk kan ik ze om ‘diensten’ vragen. Gekke standen, rare plekken. De meeste vrienden zijn bereid om mee te werken! Ook mijn kinderen zijn een onuitputtelijke inspiratiebron. De dingen die zij bedenken zijn zo origineel, zo vrij. Dat is moeilijk te negeren.”

Nerven door het lichaam
 “Normaal gesproken werk ik met olieverf, omdat ik dan een portret kan ‘boetseren’ op het doek”, vertelt Kiek. “Dat is heerlijk. Ik ben altijd op zoek naar originaliteit en zit nu midden in een materiaalonderzoek. Ik werk hierbij zoveel mogelijk met authentieke, natuurlijke materialen en hierdoor, min of meer gedwongen, met acrylverf. De materialen zijn niet alleen drager meer, maar ook achtergrond. Zo portretteer ik op eikenhout waar de schors nog aan zit. De nog zichtbare nerven gaan letterlijk door het lijf en het hoofd heen. Het materiaal wordt op deze manier deel van het kunstwerk.”

Over de kunstenaar
“Ik ben vanaf 2011 wekelijks gaan tekenen en schilderen”, vertelt Kiek. “Ik ben een tijdje ziek geweest en zocht naar iets waar ik me mee bezig kon houden. Ik heb de olieverfkist van mijn moeder, eveneens een portretschilder, opgepakt en ben aan de slag gegaan.” Kiek heeft inmiddels meerdere malen geëxposeerd, waaronder in het Haagse Gemeentemuseum.

Kiek Haket | Human Nature
van 28 februari t/m 26 maart 2015