MIN OF MEER OF MINDER | PETER WALTMAN

07.01.2017 – 26.01.2017

Peter Waltman is van oorsprong keramist. Hij ontwikkelde zich als docent pottenbakken en keramiek. Plateel schilderen, Delfts blauw, het restaureren maar ook ontwerpen en uitvoeren bleken eveneens een ontdekking. De kracht van zijn werk zit in het combineren van ambachtelijkheid en kennis van techniek die samenkomen, als concept, of ontwerpidee dat een verder ontwikkelproces in gaat en als kunstwerk op enig moment te zien is. In het verbeelden van zijn autobiografisch proces nemen toeval, natuur en techniek hun plaats in en is soms in zijn werk de verwijzing terug te vinden naar zijn keramische achtergrond (gelaagdheid en textuur). Zijn werk was van 6 t/m 26 januari 2017 te zien in het TERRATORIUM.

Klei en verf
Bijzondere vermelding is de opleiding keramiek, het plateel schilderen, Delfts blauw en restaureren. “Ook als modelleur (mallen maken) heb ik design gemaakt en uitgevoerd.” Tijdens een zomervakantie volgde Peter schilderlessen en ontdekte de vrijheid en het plezier van zo maar beginnen en intuïtief kleuren mengen, een complete tegenhanger van de manier waarop hij met een stuk klei aan de gang zou gaan. Juist deze ervaring heeft hem geholpen en geïnspireerd om die twee werelden van schilderen en keramiek te gaan onderzoeken. Na het volgen van schilderlessen kwam er naast het vrije keramische- en productiewerk, een uitdaging bij. Vanaf 1976 leidde Peter zijn eigen keramisch atelier in Den Haag.

Dertig jaar
Terugkijkend op een periode van dertig jaar keramiek heeft Peter veel uiteenlopend werk gemaakt: van honderden stuks productiewerk in opdracht en relatiegeschenken tot unica voor bedrijven en particulieren. “Alles overziend zowel in plat als ruimtelijk werk ligt het karakter van mijn vrije werk in een monumentaal abstract minimalistische sfeer. Ik ben op zoek naar essentie, houd van verandering, laat toevalligheden een rol spelen en gebruik transparantie, gelaagdheid, spiegeling en projectie als beeldende elementen. De uitnodiging om er vanuit andere posities naar te kijken maakt wezenlijk onderdeel van de totaalbeleving, ik facilitair graag die ruimte en rust. Textuur en structuur, de materie is zichtbaar en voelbaar evenals het handschrift en de sporen die de handelingen van de arbeid tonen. Ambachtelijkheid naast technische toevoeging, vervreemding en eenvoud versus complexheid kenmerken mijn werk.”

Twee- en driedimensionaal vormgeven
Peter maakt zowel twee- als driedimensionaal werk. “Als keramisch vormgever gebruik ik klei. Wel pas ik de klei aan in kleur, plasticiteit en structuur met meng- en kneedmachines. Ook maak ik gebruik van bestaand materiaal dat dient als bouwmateriaal of als toevoeging in mijn werk. Als schilder werk ik liefst met plamuurmessen, stucgereedschap en lappen of mijn handen, intuïtief direct en spelenderwijs. Zoekend en verkennend dus! De ruimtelijke sculpturen maak ik in combinaties van glas, staal, rubber, beton, keramiek, brons, gevonden stukken, hout, papier, kunststof, textiel enz. “
Wat Peter beweegt om vorm te geven is het zoeken naar evenwicht en het maken van verbindingen. “Ik kies persoonlijk gekozen beeldtaal en vertrek vanuit iets bestaands en verander daaraan. Zo ontstaan schilderijen, objecten, installaties en samenwerkingsverbanden die kunnen uitnodigen tot (inter)actie. Vormgeven ervaar ik als een onophoudelijk creatief proces dat nu eens resulteert in een rake vondst maar ook kan eindigen in een struggle met loslaten als resultaat, er is altijd en overal inspiratie! Het proces van veranderen betekent voor mij blijven zoeken naar essenties continu afscheid nemen van het gemaakte en met passie en inspiratie doorgaan.”

Over de kunstenaar
Peter Waltman groeide op in een creatief gezin met een kunstzinnige input. Zijn vader was docent tekenen, kalligrafie en moeder schilderes van miniaturen op eieren. Vooral de zomervakanties hadden altijd een culturele component. Musea, kerken en monumenten stonden op het programma. Als onderwijzer deed Peter staatsexamen handvaardigheid en gaf vanaf zijn 20e jaar les aan volwassenen.

De expositie MIN OF MEER OF MINDER was van 6 t/m 26 januari 2017 gratis te bezoeken op woensdag t/m zondag van 13-17 uur, Adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis. De kunstenaar was aanwezig op 8, 13 en 20 januari tussen 13.30-17 uur in het TERRATORIUM.

Foto’s: Fati Daut

OPROEP: Peter Waltman had een interactief onderdeel toegevoegd aan zijn expositie. Hij had een keramieken schaal neergezet met wat attributen ernaast. Peter nodigde bezoekers uit om met deze attributen ‘verbinding’ te verbeelden als dessin van de keramieken schaal.
Dit dessin kon bijvoorbeeld geknipt/ gescheurd worden van de aanwezige papierstalen, in combinatie met plakkertjes en/of andere materialen. Het winnende ontwerp werd door Peter in keramiek uitgevoerd!

De ontwerpen zijn op deze pagina gezet.