Kleursymfonie | TILLY WILS

29.10.16 – 24.11.16

Kleur
Kleur en natuurelementen zijn erg belangrijk voor Tilly Wils, en daardoor altijd terug te vinden in haar expressionistische werk. Ook de schoonheid van het naakt is als thema teruggekeerd. “De figuratie hierin is duidelijk herkenbaar, maar omdat met de kleur rijkelijk wordt omgesprongen, krijgen de doeken een geheel eigen sfeer.” Haar werk was van 29 oktober t/m 24 november te zien in het TERRATORIUM.

Overweldigende natuur
Toen Tilly begon met schilderen, maakte zij abstract werk. “Al snel merkte ik dat ik eerst realistisch moest kunnen werken, voordat ik goed abstract werk kon maken”, vertelt zij. “Na deze fase werd mijn werk abstracter. Dit was wat ik altijd voor ogen had. Nu is het wisselend.”

De natuur is dé inspiratiebron van Tilly. “Niets kan de natuur overweldigen. Ik probeer alleen een abstracter kleurbeeld van de natuur weer te geven. Dit vind ik interessanter en moeilijker. Je blijft raden, zoeken, ook naar de juiste proporties. Ik omschrijf mijn werk als ‘lyrisch abstract’. De kracht in abstractie geeft aan met hoeveel toewijding en drift de kunstenaar zijn werk schept. Je niet uitdrukken in woorden maar in verf.”

Kleur betekent alles voor Tilly. “Mijn ademhaling staat ermee in verband. Deze stopt even wanneer ik een kleurcompositie zie waar ik verrukt van raak. Hierdoor voel ik mij een gelukkiger en completer mens. Alles wat in mijzelf bloeit, kan ik uitdrukken in kleur. Dit heeft ook een keerzijde. Wanneer er op persoonlijk vlak dingen niet goed gaan, komt er ook niets uit mijn handen.”

De kunstenaar werkt met houtskool, krijt, verf (acryl en zelfgemaakte olieverf), pigmenten en aquarel. “Ik maak eerst een aantal tekeningen. Hier kies ik de beste van uit en deze wordt in het groot overgebracht op het doek. Hierna wordt het kleurenpalet bepaald. Het wordt echter nooit precies zoals ik het van tevoren had bedacht.”

Over de kunstenaar
Als kind tekenende en schilderde Tilly Wils al veel. “Het is mijn lust en mijn leven”, vertelt zij. “Toen ik 25 jaar was, ben ik naar de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten Psychopolis in den Haag gegaan. Omdat het een broedplaats was voor beeldende kunst, kreeg je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.
Hier heb ik verschillende disciplines doorlopen, maar schilderen is altijd mijn hoofddoel gebleven.”

De expositie ‘Kleursymfonie’ was van 29 oktober t/m 24 november gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis.

Foto’s: Fati Daut