NATUURLIJK GLAS | FONS UYTDEHAAG

 01.04.2017 – 27.04.2017

De scheppende kracht van de natuur is een oneindige inspiratiebron voor glaskunstenaar en viroloog Fons Uytdehaag. Zijn werk was van 1 t/m 27 april te zien in het TERRATORIUM. “De wetenschapper in me dwingt me tot verdieping naar onderwerpen die variëren van de diepzee tot het heelal. De emoties en de schoonheid die ik in mijn onderwerpen zie en ervaar, breng ik over naar het abstracte glasobject.”

“Mijn eerste serie glasobjecten bestaat uit vogelnesten, getiteld Satao Elerai, veelkleurige organische sculpturen geblazen in frames van koperdraad. De serie is een reflectie van de kleuren- en vormenrijkdom en bijzondere samenlevingsvormen in de Afrikaanse natuur.” Regelmatig onderzoekt Fons zijn onderwerpen via de literatuur. Zijn huidige series dragen titels als Ocean, Vulcano, Atlantis, Saccharum en Galaxy. Het zijn titels die slechts de inspiratie van het moment duiden, en waarvan hij hoopt dat de beschouwer de ziel herkent die hij erin probeerde te leggen. “Ze zijn vooral een uitnodiging tot dialoog”, vertelt Fons.

De objecten die hij maakt, ontstaan voor een groot deel intuïtief. Tijdens het proces ligt er hooguit een ruwe schets met een indicatie van de kleur klaar. Deze wordt met het team doorgesproken, want glasblazen is teamwork!

Dialoog tussen glas en metaal
Door het gebruik van metaalstructuren probeert Fons de beweging van het hete glas te sturen. “Het is een dialoog tussen glas en metaal, waarbij de kleuren die ik toevoeg de beweging en de uiteindelijke vormen accentueren en de emotie vertalen. Voortdurend doe ik onderzoeken naar verschillende materialen. Denk hierbij aan koper en staal, al dan niet gegalvaniseerd, star of gebreid. Telkens ben ik weer verbaasd en verrast door wat ik ermee kan uitdrukken. Door de effecten die koper-, ijzer- en zinkoxides hebben op heet glas, zoals kleuren en bellen in het glas, zie ik metalen niet langer alleen als vormgevend element. Glas en metaal zijn gelijkwaardige partners en hebben dezelfde waarde voor de uiteindelijke esthetiek van het object.”

Over de kunstenaar
Na zijn pensionering in 2012 begon Fons Uytdehaag met het maken van glasobjecten. “De keuze voor glas was een toevallige”, vertelt hij. “Ik vond dat ik niet kan tekenen of schilderen, en zocht naar andere media om mezelf te uiten.” De kunstenaar vergaarde ambachtelijke kennis, en breidt deze nog steeds uit via het volgen van workshops en stages. Zijn eerste workshop Glasfusie volgde hij bij Sacha Hacksa. Omdat hij ook meer ruimtelijk werk wilde maken volgde hij een cursus ‘Sandcasting’ en ‘Kiln casting’ bij Effe Halkidis in Amsterdam. Dit resulterende in een tweetal werken geïnspireerd op een reis door Afrika, die hij recent met zijn vrouw had gemaakt.

Een workshop glasblazen in Leerdam maakte Fons voorgoed verslaafd aan glas als medium voor expressie. “Ik maakte er kennis met meester glasblazer Gert Bullée, die me tot op de dag van vandaag helpt mijn hersenspinsels in glas te vertalen.” Fons exposeerde de afgelopen jaren op diverse plaatsen in Nederland en België. Zijn werk is permanent vertegenwoordigd door Galerie Zône in Leiden.

De expositie ‘Natuurlijk Glas’ was van 1 t/m 27 april gratis te bezoeken op woensdag t/m zondag van 13-17 uur. De kunstenaar was aanwezig op 1 en 20 april, adres: Dorpsstraat 12. Elke laatste vrijdag van de maand is er een kunstfoyer. De kunstenaar vertelt over zijn werk en kunstenaars en kunstliefhebbers kunnen elkaar op informele wijze ontmoeten. Website Fons Uytdehaag: www.wowglass.nl

Foto’s: Fati Daut