Deelnemer worden van Franx

Stichting Franx werkt met een deelnemersbestand van professioneel beeldend kunstenaars en ontwerpers uit de regio Zuid-Holland. Zij komen in aanmerking voor solo- en/of groepsexposities (autonoom werk) of Makersprojecten en -presentaties (toegepast werk) en kunnen kunstprojecten ontwikkelen en uitvoeren in samenwerking met Franx.

Om de professionaliteit van het deelnemersbestand te waarborgen, vindt er een toetsing plaats alvorens geïnteresseerde kunstenaars en ontwerpers (toegepaste kunst) deelnemer kunnen worden.
De disciplines van toegepaste kunst waar wij ons op richten zijn: grafische- en industriële vormgeving, edelsmeden, fotografie, textiel en keramiek.

Recent afgestudeerd?
Ben je recent (maximaal 1 jaar geleden) afgestudeerd aan een Hogeschool / Academie voor Beeldende Kunsten? Dan word je automatisch deelnemer Regulier bij Franx. We willen wel graag werk van je zien en meer van je weten, dus vul het inschrijfformulier in.

Ben je langer dan 1 jaar geleden afgestudeerd, dan word je net als ieder ander getoetst.

Toetsingscommissie
De toetsing wordt verricht door een onafhankelijke commissie, bestaande uit 3 externe deskundigen op het gebied van beeldende - en toegepaste kunst: Marcia Boeijinga, Simone van den Heuvel en Pim Voorneman.

Beoordeling vindt plaats op basis van de volgende criteria:

1. Kwaliteit van het werk:
- zeggingskracht van het werk
- ontwikkeling van het oeuvre
- vakbeheersing (technisch/stilistisch)

2. Professionaliteit (scholing, opdrachten, exposities)

3. Presentatie (verzorging van het werk, beelddocumentatie)

4. Motivatie om deelnemer te worden van Franx

Het bindende advies zal leiden tot een rubricering:
- deelnemer PRO
- deelnemer REGULIER
- deelnemer Toegepaste kunst
- afgewezen als deelnemer 

Wat biedt Franx de deelnemer-PRO?
- digitale presentatie op de website van Franx, met link naar eigen website
- mogelijkheid tot een solo-expositie in de galerie
- mogelijkheid om werk te verkopen of opdrachten uit te voeren via Franx.

Wat biedt Franx de deelnemer-REGULIER?
Deze deelnemer kan alleen onder voorwaarden (bijvoorbeeld met een bepaalde selectie uit het oeuvre) en in groepsverband participeren, exposeren en werk verkopen via Franx. De deelnemer-REGULIER wordt gepresenteerd op de website van Franx, met link naar eigen website.

Wat biedt Franx de deelnemer Toegepaste kunst?
Deze deelnemer kan werk via de Makerswinkel van Franx verkopen, kan een uitgelichte presentatie in de Makerswinkel krijgen, en kan deelnemen aan de jaarlijkse Makerswinkel XL expositie. De deelnemer Toegepaste kunst kan alleen onder voorwaarden (bijvoorbeeld met een bepaalde selectie uit het oeuvre) in groepsexposities participeren.
De deelnemer Toegepaste kunst wordt gepresenteerd op de website van Franx, met link naar eigen website.

Wat biedt Franx allen?
Elke deelnemer wordt tevens ruimte geboden om project-ideeën in te dienen. Franx faciliteert en ondersteunt projectaanvragen die aansluiten bij haar visie en waar zij mogelijkheden tot financiering voor ziet.

Nieuwe toetsing
Was je afgewezen maar heb je ondertussen een opleiding gevolgd of heeft jouw werk een duidelijke ontwikkeling doorgemaakt? Dan kun je na minimaal 1 jaar opnieuw een toetsing aanvragen om te bekijken of je op basis van deze ontwikkelingen in aanmerking komt voor het deelnemerschap. Dit geldt ook als je van deelnemer-REGULIER wilt doorstromen naar deelnemer-PRO of als je als deelnemer Toegepaste kunst ook getoetst wilt worden met autonoom werk.

Na vijf jaar deelnemerschap wordt een ieder opnieuw door Franx opgeroepen voor een toetsing.

Randvoorwaarden voor toetsing en deelnemerschap
Je komt in aanmerking voor deelnemerschap van Franx als je woonachtig bent in Zuid-Holland.

Kosten
Aan iedere (her)toetsing zijn kosten verbonden. Deze bedragen € 25,- ex btw en dienen vooraf te worden voldaan. Na positieve beoordeling van het inschrijfformulier ontvang je hiervoor een factuur.

Procedure
De zittingen van de commissie vinden twee keer per jaar plaats en zijn niet openbaar. Het oordeel van de commissie is een bindend advies aan de directie. Binnen 10 werkdagen wordt de uitslag van de toetsing aan de beoogd deelnemer toegestuurd door de directie van Franx. Een negatieve uitslag wordt uiteraard gemotiveerd.

Ben je geïnteresseerd in het deelnemerschap? Vul dan via onderstaande link het aanmeldingsformulier in. Wanneer wij deze positief hebben beoordeeld word je uitgenodigd voor het eerstvolgende toetsingsmoment (bij voldoende plaats) en ontvang je alle praktische informatie rondom de toetsing.
De volgende toetsing vindt medio mei plaats. Het formulier dient dan uiterlijk medio april bij ons binnen te zijn.

link aanmeldingsformulier toetsing


onze nieuwsbrief