Expositie in wijkmuseum het Metrum | Anton Janse

Glasobjecten van Anton Janse

In de wijk Buytenwegh woont veel creatief talent. TERRA en Hetty Arens, bedenker van wijkmuseum het Metrum, bieden hen de mogelijkheid om de kunstwerken die zij maken te tonen in hun eigen wijk.

Hier waren de glasobjecten van Anton Janse te zien.
“In 2002 ben ik begonnen met het maken van glasobjecten tijdens de cursus Glasbewerken bij het CKC (Centrum voor Kunst en Cultuur). Ik maak glasobjecten van vensterglas of speciaal gekleurd glas. Dit snij ik in de juiste vorm. Hierna slijp en verf ik het en laat het in de oven versmelten.

Vaak pas ik een tweede strook toe bij een relatief lage temperatuur om het glasobject zijn uiteindelijke vorm te geven. Ik polijst, lijm of grit (zandstraal) het glas om het zijn uiteindelijke vorm te geven. Glas is een apart materiaal, dat met de nodige zorg behandeld moet worden. Vaak experimenteer ik op kleine schaal om te ervaren hoe ik bepaalde effecten kan realiseren en ongewenste effecten juist kan voorkomen.”

Wat is het Metrum? Het Metrum werd door Hetty Arens ontworpen in opdracht van Terra Art Projects. Het doel van de transparante expositiekubus is om wijkbewoners een platform te bieden voor hun creatieve uitingen.