Hedendaagse botanische kunst

Deze expositie is vanwege het Corona virus uitgesteld naar begin 2021 – exacte data volgen nog. Dan is er een unieke expositie te zien van 20 leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Zij tonen voor één keer werk ‘buiten de kaders’; een eigen visie op de bloemen- en plantenwereld.

Kunstorganisatie Terra Art Projects verkent tijdens het expositieprogramma ’Vijftig tinten groen’ met vijf exposities en samen met vele kunstenaars, de grenzen van dit thema.

Botanisch tekenen
Bij botanisch tekenen en schilderen gaat het erom een plant zo correct mogelijk weer te geven, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van anderen onderscheidt. Botanisch tekenen kent een lange traditie, die teruggaat tot de eerste helft van de zestiende eeuw. In die tijd werden de  botanische afbeeldingen vaak gebruikt in kruidenboeken voor medicinale doeleinden. Later werden de tekeningen en schilderingen ook gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, bijvoorbeeld om nieuw ontdekte planten op een verantwoorde wijze vast te leggen.

De hedendaagse botanisch kunstenaar bouwt voort op deze traditie waarbij onderzoek, correcte weergave van het onderwerp en creativiteit in compositie en beeldtaal worden gecombineerd. In de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland zijn ruim tweehonderd leden verenigd met als doel deze waarden uit te dragen.

Demonstratie botanisch tekenen
De expositie toont ruim 40 werken van hedendaagse botanisch kunstenaars, waarbij de schoonheid en kwaliteit van de afbeelding voorop staan. Bezoekers krijgen inzicht in de werkwijze van botanisch kunstenaars door een demonstratie (datum nog te bepalen).

Roommates
Naast de expositie van de Botanisch Kunstenaars Nederland zullen ook de ‘Roommates’ te zien zijn, een kunstproject van Miranda van Dijk. Ze creëerde hiervoor een verzameling kamerplanten van textiel. Door ze letterlijk een gezicht te geven, wil Miranda laten zien hoe waardevol planten zijn als spiegel voor onze ziel. 

Praktisch
Terra Art Projects is gevestigd aan de Dorpsstraat 12 in Zoetermeer. Openingstijden expositieruimte TERRATORIUM: wo t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

Meer informatie: www.botanischkunstenaarsnederland.nl