JAARRINGEN 2011

2011 was het jaar van de eerste jaarring in het hart van de stad, waarbij de route de verbinding vormde tussen het oude dorp en de stadshart.

Voor deze editie werd door curator Marijke Wijgerinck de internationaal bekende kunstenaar Daan Roosegaarde benaderd die voor Zoetermeer een interactief Lichtlandschap heeft ontwikkeld. De objecten hadden een eigen gedrag in licht- en geluidspatronen en reageerden op de mensen die langs de werken liepen of deze aanraakten.

Daarnaast werd beeldend buitenkunstenaar Ludy Feyen uitgenodigd om in vervolg op haar pilot in 2010 (Wilgen Express) de Combine te ontwikkelen als onderdeel van deze Jaarring, en tevens met de bedoeling om deze in 2012 verder door de stad te laten reizen.

Stichting KIZ heeft voor Jaarringen een speciale en gratis down te loaden applicatie voor de Iphone mogelijk gemaakt. Deze houdt ook na afloop van het project zijn betekenis en de mogelijkheid om de route fysiek en virtueel levend te houden.

Bij het project is een nevenprogramma gepresenteerd om de Jaarring ook op andere wijze te ervaren. Voor Jazz op de Jaarring werd samenwerking gezocht met jazzmuzikanten van het Centrum voor Kunst en Cultuur om op 20 november locatieconcerten te geven. Ook werden er rondleidingen georganiseerd die te maken hadden met de thema’s van Jaarringen 2011. Er waren lezingen, exposities en natuurwandelingen. De kunstenaars van de Ateliers Londenstraat werkten actief mee in hun ateliers.

Op Dorpsstraat 51 was het Infopunt Jaarringen dagelijks geopend. Hier bevond zich de receptie met actuele informatie over het project, diverse exposities met betrekking tot Jaarringen en de museumwinkel. Het informatiepunt was tevens het startpunt van de rondleidingen en excursies.

Stagiaires van het ID College werkten en werken samen met 4MKB mee aan de actualisering van de applicatie, de website en de social media.

Daarnaast waren veel vrijwillige medewerkers actief betrokken.