EXPOSITIE IN WIJKMUSEUM HET METRUM | FRANS ROELOFS


De kunst van Frans Roelofs

Expositie van 13.11.2017 – 05.01.2018

“Als kind was ik veel aan het tekenen en schilderen en op mijn 16e werd ik al toegelaten tot de St. Joostacademie in Breda. De discipline was te streng voor een jongen in een bruisend centrum met hippies en muziek, dus dat avontuur eindigde.”

Ondertussen volgde Frans een schildersopleiding en leerde ook teksten zetten en letter-schilderen. Daarna kreeg hij een baan aangeboden bij een reclame-schilderbedrijf waar hij zijn creatieve ei goed in kwijt kon.  Na in Breda en Etten Leur gewoond te hebben verhuisde hij naar Zoetermeer, sloot zich aan bij schildersgroepen en ging voor amateurtoneelgroepen decors timmeren en schilderen.
“Jarenlang was het Kwadrant in Zoetermeer mijn thuishaven voor mijn decors, muziek, repetities, alles dwarrelde om mij heen. Ik genoot ervan: dit was theater.”

Frans ging vier jaar lang ’s avonds naar de vrije academie in Den Haag om te tekenen en te schilderen, onder meer bij Pien. Zij was de kunstenares die een Haagsche tram beschilderde met Rubens engeltjes en mollige dames. Precies een week trok de tram belangstelling in Den Haag en toen werd hij overgespoten door een zeer gelovige man.
“Daar op de vrije academie voel ik me als een vis in het water.”

Wat is het Metrum?
Het Metrum werd door Hetty Arens ontworpen in opdracht van Terra Art Projects. Het doel van de transparante expositiekubus is om wijkbewoners een platform te bieden voor hun creatieve uitingen.
Heb je ook een leuk idee voor het Metrum? Neem dan contact op met Hetty Arens: hetty.arens@ziggo.nl.
Het Metrum bevindt zich tegenover het gebouw ‘de ComPositie’ aan de César Franckrode.