Officiële kick off van…. FRANX!

We konden 2018 niet mooier afsluiten dan met het feestje op maandagochtend 17 december! Vrijwilligers, fans, kunstenaars en vele andere enthousiaste betrokkenen waren die dag aanwezig om het startsein te vieren van de verbouwing van de nieuwe locatie. Wethouder Robin Paalvast greep de sloophamer en verrichtte met het omslaan van het eerste muurtje de openingshandeling.

De komende tijd zal SKN Bouw de leiding nemen in deze grootschalige renovatie. Op de begane grond zullen een grote showroom en een galerij voor het presenteren en verkopen van kunst worden gerealiseerd, vier werkplaatsen voor makers, eigentijdse horeca en een shop. De eerste en tweede verdieping van de woning worden kantoorruimten. Deze ruimtes worden verbouwd door het vrijwillige bouwteam van TERRA. Als alles volgens plan verloopt, dan zal de eerste expositie plaatsvinden in januari 2020.

Nieuwe naam
Met het betrekken van de nieuwe locatie (begin 2020), zal TERRA ook van naam gaan veranderen. Zowel de locatie als de organisatie gaan verder onder de naam… FRANX!

Waarom FRANX?
Het is eigenlijk heel simpel. FRANX is een moderne, pakkende naam die óók nog eens de historie van het pand eert. Het pand werd, zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen lezen, in 1923 gebouwd door garagehouder Dirk Franx (in samenwerking met zijn zwager Piet van Herwijnen). Dirk Franx had een passie voor techniek en was een creatieve duizendpoot. Hij ontwierp en bouwde een van de eerste zweefvliegtuigen, een bietenrooimachine en de ijsslee (die als kunstwerk te zien is in het Dobbepark). Een inspirerend persoon dus, van wie we de naam graag adopteren!

FRANX heeft dus een lokale lading (verhaal) wat we kunnen blijven vertellen en wat (zeker de Zoetermeerders) zal aanspreken. Daarnaast is ‘FRANX’ op zichzelf, als naam, sterk genoeg om zonder deze lading (inter)nationaal mee te communiceren.

Vanaf maart zal de tussenverdieping van het TERRATORIUM worden ingericht met informatie over de nieuwe locatie. Hier kun je de vorderingen volgen en jouw mening of suggesties achterlaten. Ook kun je alvast wat voorbeelden bekijken (en bespreken) van wat de shop bij FRANX te bieden zal hebben. Waar word je enthousiast van? Wat zou je nog meer willen zien? Natuurlijk willen we ook graag horen wat je van de plannen vindt. Laat je reactie achter of praat erover met een van de aanwezige galeriemedewerkers!

Fun (building) Facts
SKN Bouw zal de nieuwe locatie gaan verbouwen. Maar voordat zij van start gaan, was er ook al een ‘klein klusje’ voor het vrijwillige bouwteam. In de voormalige Kwik-Fit garage was namelijk een systeemplafond aangebracht. Dit, terwijl het oorspronkelijke hoge plafond met zijn houten spanten en lichtstraten juist zo perfect past in het nieuwe ontwerp van architect Peter Heuzinkveld. Het plafond werd dus na behoorlijk wat inspanning van het bouwteam weer zichtbaar. De lichtstraat zit nog even verborgen onder het hout. Deze zal later worden ‘onthuld’.

Foto’s: Petrie Coomans