Verhuisplannen

In december 2016 stemde de Zoetermeerse gemeenteraad in met het plan van Stichting Terra Art Projects om de voormalige locatie van de Kwik Fit te verbouwen tot een centrum voor beeldende kunst. De instemming met de plannen, betekent dat er letterlijk en figuurlijk meer ruimte zal ontstaan voor het maken, presenteren en onder de aandacht brengen van (Zoetermeerse) beeldende kunst. De raad geeft hiermee het signaal af dat ook zij het ontwikkelen en verankeren van een inspirerend en innovatief kunstklimaat in Zoetermeer serieus neemt! Medio 2018 wordt gestart met de verbouwing van de locatie. Het concept verbouwvoorstel vind je verderop op deze pagina.

TERRA is uiteraard trots om onderdeel te zijn van de ontwikkelingen. Al ruim twintig jaar houden we ons bezig met beeldende kunst. In die tijd ontwikkelde TERRA zich van een kunstenaarsvereniging, naar een stichting met een brede kennis van de (Zoetermeerse) beeldende kunst, op locatie én in de openbare ruimte. Met exposities, manifestaties en festivals maken we kunst toegankelijk voor een breed publiek. We gaan verbindingen aan met de maatschappij, het bedrijfsleven en de stadsontwikkeling. Ook denken we graag mee over (de culturele) zaken die de stad en haar bewoners aangaan.

De verwachting is dat de locatie in het laatste kwartaal van 2019 klaar zal zijn voor gebruik. In aanloop naar de ingebruikname, zal er uitgebreid inhoudelijk onderzoek worden gedaan. Aanbod en takenpakket van de ‘Kunstplaats’, worden onder andere gericht op de uitvoering van de visie beeldende kunst, die de gemeente momenteel aan het ontwikkelen is. Mogelijk zullen er taken van de gemeente verschuiven van het Stadhuis naar de ‘Kunstplaats’ (denk bijvoorbeeld aan zaken rondom kunst in de openbare ruimte). Ook worden de culturele (en maatschappelijke) samenwerkingsverbanden geïntensiveerd. In de lijn van deze ontwikkelingen, ontstaat de uitdaging om een organisatie voor de ‘Kunstplaats’ samen te stellen die zowel functioneel als creatief én ondernemend is!

Wat de ‘Kunstplaats’ in ieder geval niet wordt, is elitair. Het gebouw krijgt een uitnodigend karakter en het aanbod is gericht op iedere kunstmaker en kunstkijker. Het programma wordt dynamisch, interactief, professioneel en afwisselend, en vindt zijn kwaliteit in de bundeling van krachten. Goede ideeën krijgen de ruimte, of ze nou van ‘de organisatie’, of uit ‘het veld’ komen!