DAT ENE MOMENT | MARJA MILO

Ieder jaar krijgt een bij Terra Art Projects aangesloten Zoetermeerse kunstenaar de kans om solo in het Stadsmuseum te exposeren. In 2015 was dit Marja Milo. Zij presenteerde hier voor het eerst haar langverwachte serie ‘Dat ene moment’, ontstaan vanuit haar fascinatie voor de communicatie tussen mensen.

De basis voor de serie zijn foto’s die de kunstenaar maakt van dagelijkse situaties. “Het beginpunt van de serie was een aangrijpende foto van een oude vrouw op een bankje”, vertelt Milo. “Zij maakte een verweesde indruk, en leek bijna los te staan van haar omgeving. Ik was zo onder de indruk van dit krachtige beeld dat ik hier meer mee wilde doen. Het thema ontstond met het groeien van de serie.” De kunstenaar maakte het werk in olieverf. “Het zo goed mogelijk toepassen van de ambachtelijke technieken is voor mij net zo belangrijk als het thema.”

Vervreemding en schoonheid
Filosoof en schrijver Marco Kunst bestudeerde het werk. Zijn bevindingen schetsen een helder beeld van de gelaagdheid van het werk en de vele mogelijkheden om het werk te beschouwen en te interpreteren. “Een bankje in een rumoerige hal op Schiphol, een smoezelige metrocoupé bij nacht, het zijn niet de eerste plekken die bij ons opkomen als we denken aan schilderachtige locaties. De mensen op deze plekken richten zich eerder tot het scherm van hun mobiel dan tot elkaar: eenzaam, verloren en van elkaar vervreemd?”

De kunstenaar aanschouwt en beschouwt de situaties niet met een oordeel, maar met een open houding. Marco Kunst: “De aandacht die Milo schenkt aan de anonieme plaatsen en bijvoorbeeld aan dat modieuze staren naar onze schermpjes, stelt haar in staat het universele erin zichtbaar te maken, de schoonheid die ook daar aanwezig is. Overal is kleur en licht, overal is diepte en ruimtelijkheid, en overal blijven mensen menselijk. Met of zonder hun elektronica, wie ze ook zijn en waar ze zich ook bevinden.”

Over Marja Milo
Op 15–jarige leeftijd volgde Marja Milo (1957) een opleiding op Creativiteitscentrum De Hazelhorst in Delft. Een vervolgopleiding kwam er pas op latere leeftijd. De kunstenaar studeerde in 1996 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, afdeling Monumentaal. Na haar opleiding vervaardigde Marja diverse kunstobjecten en twee series abstracte schilderijen: ‘Grenzen I’ en ‘Grenzen II’. Vanaf 2008 focuste Marja zich op het portrettekenen en -schilderen. Er volgde een periode van intensieve studie. Sinds 2011 werkt de kunstenaar in ‘Ateliers 99a’, gelegen in de Dorpsstraat.

Samenwerkingsproject Terra Art Projects en Stadsmuseum Zoetermeer
De tentoonstelling ‘Dat ene moment’ is een samenwerkingsproject van Terra Art Projects en het Stadsmuseum Zoetermeer. Een van de hoofddoelen van de kunstorganisatie is om een springplankfunctie te vervullen voor kunstenaars als Marja Milo. Het Stadsmuseum bood TERRA een passende ruimte voor dit concept.

Dat ene moment was van 8 september t/m 1 november 2015 te zien in het Stadsmuseum Zoetermeer

Opening: zaterdag 5 september, 16.00 uur
Reguliere openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10-16 uur, zaterdag en zondag 13-17 uur
Locatie Stadsmuseum: Dorpsstraat 7
Toegangsprijs: €3,- MJK en CJP gratis

Op 13 september kon je vanaf 13.00 uur in het Stadsmuseum ‘speeddaten’ met de kunstenaar. Zij vertelde over het werk, en wilde graag weten wat het met jou deed!

Website Marja Milo: www.marjamilo.nl