MIJN TWEEDE NATUUR| EEFJE SONNEVELD

25.06.16 – 28.07.16

De natuur is de grote inspiratiebron van Eefje Sonneveld. De dieren die zij weer wil geven, bestaan meestal uit ronde vormen. “Hier voeg ik elementen aan toe. Je ziet dat het een dier is, maar het wordt nooit een kopie. Ook florale vormen hebben mijn interesse. De afgelopen tijd heb ik mijn serie bloemvormen uitgediept en uitgewerkt.”

Eefje begon in 2005 met het maken van keramiek. “Het ging eigenlijk per ongeluk”, vertelt zij. “De tekencursus waar ik mij voor in had geschreven was volgeboekt, en bij de cursus keramiek van het CKC was nog een plek over. Ik besloot om dan maar een jaartje te gaan ‘keramieken’.”

De geur van een vers pak klei
“De eerste keer dat ik naar de cursus ging was een echte eyeopener. De geur van een vers pak klei dat open ging, het plezier en gemak waarmee je iets kunt maken, herstellen of opnieuw kunt beginnen: ik vond het geweldig! Door te experimenteren met de (on)mogelijkheden van klei heb ik mijn werk ontwikkeld naar wat het nu is.”

Eefje maakt haar werk niet met een bepaalde boodschap, maar echt om het plezier van het maken. “Ik maak gebruik van handvorm-technieken, het bouwen met platen klei of het opbouwen met rollen. Ik vind het heel moeilijk om één stijl van werken aan te houden. Soms krijg ik ineens genoeg van het opbouwen van rollen, en ga ik over op het plakken van de klei. Het voordeel hiervan is dat je heel goed kunt construeren, en strakke vormen hierdoor het beste uitkomen. Deze strakke vormen krijgen iets extra’s door het kleurgebruik, dat dient om het werk uitstraling te geven.”

Over de kunstenaar
“Tijdens mijn cursustijd bij het Centrum voor Kunst en Cultuur had ik een zeer inspirerende leraar: Erik du Chatenier. Het materiaal en de manier waarop ik werd gestimuleerd spraken me enorm aan. Na 4 jaar CKC en het vertrek van mijn leraar heb ik besloten om me professioneel te verdiepen in de materie. En ben toen de 3-jarige opleiding ‘Keramische Technieken’ gaan volgen bij het SBB in Gouda.” De afgelopen jaren exposeerde Eefje op diverse plaatsen in Nederland.

De kunstenaar was aanwezig op zaterdag 9 en 23 juli van 14-16 uur.