#PORTRAIT | LEO VAN DER MEER

30.04.2016 – 27.05.2016

In zijn portretten zoekt Leo van der Meer naar zowel gelijkenis als abstractie. Hij streeft niet naar een fotorealistisch resultaat. “Ik hou ervan wanneer het werk enigszins ‘onaf’ is. Je beperkt je dan tot de essentie, en geeft de beschouwer de gelegenheid om het werk ‘af’ te maken.” De expositie #portrait was van 30 april t/m 26 mei te zien in het Terratorium.

“Ik werk naar foto’s en met modellen. Op internet volg ik modeblogs en blogs van fotografen en modellen. Op deze blogs vind ik foto’s die me aanspreken. Deze gebruik ik bij het maken van mijn werk. Ik zoek dan bijvoorbeeld naar een specifieke oogopslag, een bepaalde stand van het hoofd of een bepaald kapsel. Het leuke én moeilijke van portretschilderen is toch om de gelijkenis te zoeken. Soms kan één lijn of vlek de gelijkenis maken, en soms juist teniet doen.”

Nauwkeurig of spontaan?
Leo van der Meer tekent vooral met potlood, houtskool en pastel. Ook gebruikt hij inkt, aquarel en olieverf. “Ik hou van weinig verzadigde, vergrijsde kleuren. “In aquarel worden de kleuren verdund en transparant en met inkt en wit worden ze minder verzadigd. Op sommige plekken gebeurt dit minder. Dan springt de kleur er juist uit.”

De kunstenaar schilderde en tekende aanvankelijk vooral vrouwenlichamen, veelal zonder gezicht. “In korte standen heb je gewoonweg geen tijd om ook het gezicht uit te beelden”, vertelt hij. “Ik probeerde wel eens om de ogen en neus vaag weer te geven, maar dat zag er vaak heel knullig uit. Door die frustratie besloot ik om me juist te gaan richten op gezichten, en ben ik portretten gaan maken.”

#portrait Leo is zeer actief op social media (Tumblr en Instagram). “Hier kun je met ‘hashtags’ aangeven waar het bericht betrekking op heeft. Het is voor mij bijna een digitaal schetsboek. Al mijn posts hebben de #portrait.”

Over de kunstenaar
Leo van der Meer studeerde Bouwkunde aan de TU Delft. “Ik heb altijd getekend, en tijdens mijn opleiding heb ik mij daarin goed kunnen ontwikkelen. Bij het CKC volgde ik cursussen modeltekenen en boetseren. Ik was lid van Atelier modeltekenen en volgde lessen portretschilderen bij kunstenaar Marja Milo.” Leo exposeert op diverse plekken in Nederland. Vorig jaar werd een van zijn werken geselecteerd voor de ZomerExpo van het Haagse Gemeentemuseum.

De expositie #portrait was van 30 april t/m 26 mei gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Op 5 mei was het Terratorium gesloten. De kunstenaar was tijdens de expositieperiode aanwezig op vrijdag 6, 13 en 20 mei van 13-17 uur.
Adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis.

Foto’s: Fati Daut