CONTACT | VERA ZEGERMAN

30.07.16 – 25.08.16

Tijdens ‘Contact’ heeft Vera Zegerman haar keramiek en schilderijen aan het publiek getoond. Haar werk was van 30 juli t/m 25 augustus te zien in het Terratorium. Ieder object van keramiek is handgevormd en uniek. “Mijn werk is geïnspireerd op organische, natuurlijke vormen, zoals fossielen en delen van het menselijk lichaam. De kleurrijke, semi-abstracte schilderijen zijn ontstaan vanuit een behoefte om de landschappen vast te houden die ik tijdens mijn reizen heb gezien.”

Sporen nalaten
“Het is geweldig om te zien hoe het door mensenhanden geknede materiaal, door verhitting versteent tot een definitieve vorm”, vertelt Vera. “De objecten die ontstaan kunnen gezien worden als nieuwe levensvormen. Zo laat ik zelf ook weer sporen na. Fossielen hebben me altijd geïnteresseerd. De natuur is een geweldige inspiratiebron.”

In 2006 begon Vera met het maken van een serie beelden met het thema ‘Verboden af te blijven’. Die móeten dus worden aangeraakt. In deze beelden bevindt zich regelmatig een gekleurde lamp. “De lamp verlicht de binnenwereld van het beeld op spannende wijze en verwarmt het beeld, waardoor de ‘bevoeler’ aangenaam verrast wordt.”

Schilderijen
Vera is gefascineerd door de verscheidenheid aan kleuren en structuren in het landschap, die zij tijdens haar reizen ziet, en die vaak door de mens zijn aangebracht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan akkers. De kunstenaar maakt haar schilderijen met acrylverf, textiel en rijstpapier.

Over de kunstenaar
Vera Zegerman is altijd al creatief bezig geweest, maar in 1995 ontdekte zij klei als ideaal materiaal om zich in uit te drukken. “Van 1995 tot 1997 heb ik bij K&O in Leiden de opleiding ‘Keramiektechnieken’ gedaan. Van 2004 t/m 2007 heb ik op de Vrije Academie Werkplaats voor Beeldende Kunsten in Den Haag gezeten, waar ik meer mijn eigen stijl heb ontwikkeld.”

Vera heeft een rijk expositie-cv opgebouwd. Ook heeft ze veel ervaring op het gebied van Social Design. “Het ‘Samen Sterk’ project, waarbij buurtbewoners samen een kunstwerk maakten door vele bordjes te decoreren, vond ik het mooiste. De blijdschap van de mensen uit de buurt omdat ze zulke mooie dingen maakten was geweldig om te zien. Ook degenen die me vertelden niet creatief te zijn, vonden het leuk om mee te doen. Het resultaat was een prachtig kunstwerk dat in de wijk werd opgehangen.”

“Ik hoop binnenkort weer tijd te hebben om nieuwe vormen in de keramiek te ontdekken. Ook wil ik een serie gebruiksvoorwerpen van keramiek bedenken en een serie tassen.”

De expositie ‘Contact’ was van 30 juli t/m 25 augustus gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Op zondag 7, 14 en 21 augustus kon je de expositie tijdens ‘Zondag in ’t Park’ bezoeken van 13-17 uur. De kunstenaar was op deze zondagen aanwezig. Adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis.

Foto’s: Fati Daut