PENSEELTOCHT DOOR HET LANDSCHAP | XANDRA LAPPERRE

28.05.2016 – 24.06.2016

Xandra Lapperre exposeert een aantal werken uit haar serie landschappen. Zij schildert bijna alles uit haar geheugen, om zo authentiek mogelijk te blijven. “Mijn landschappen mogen dan wel uit het hoofd geschilderd zijn maar berusten, met uitzondering van de kleuren, wel op de realiteit. Ik moet een landschap gezien en gevoeld hebben voordat ik een werk kan maken.” Het werk van Xandra was van 28 mei t/m 23 juni te zien in het TERRATORIUM.

Toen de kunstenaar door een galerie werd gevraagd om Zeeuwse stranden te exposeren, is zij dan ook een lang weekend in Renesse geweest om de sfeer te proeven en op te nemen. “Ik werk het liefst met olieverf maar, wanneer er haast bij is, ook met acryl. Het droogt immers onder je handen. Ook is het eenvoudig te veranderen en weerbestendig!”

Herkenbaar?
“Voor het schilderen bepaal ik de kleuren en dus de sfeer van mijn werk”, vertelt Xandra. “De compositie is ook zeer belangrijk, zo niet het belangrijkst. Wanneer ik start met het maken van een landschap, zet ik mijn penseel ergens op het linnen en begin. Daarna ga ik, zoals ik altijd zeg, ‘mijn penseel achterna’, met uiteraard het beeld en de sfeer van een bos, weiland of strand in mijn hoofd. Er wordt dus niet, en dat geldt voor al mijn werk, eerst een voor- of achtergrond geschilderd. Alles speelt met elkaar mee, zoals het effect van diverse kleurencombinaties.”

“Grappig is het wanneer mensen een plek menen te herkennen: ‘Oh, dat is die ene plek op Texel waar ik op het strand heb gelegen!’. Ik spreek dat nooit tegen, zeg hooguit: ‘Ja dat kan!’.”

De expositie ‘Penseeltocht door het landschap’ was van 28 mei t/m 23 juni gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. De kunstenaar was tijdens de expositieperiode aanwezig op zaterdag 28 mei (12-15 uur), zaterdag 4 juni (12-16 uur), vrijdag 10 juni (13.30-15.15 uur), zaterdag 11 juni (12-16 uur) en zaterdag 18 juni (12-15 uur), adres: Dorpsstraat 12, toegang gratis.