BOMEN | JOKE MEIJER

 28.01.2017 – 23.02.2017

Het landschap is voor Joke Meijer een belangrijk thema. Het ingewikkelde lijnenspel, het perspectief, licht en vorm zijn de belangrijkste elementen voor haar schilderijen en tekeningen. Ook andere natuurthema’s krijgen veel aandacht. Zowel met acryl- als olieverf werkt zij in transparante lagen, soms nat-in-nat. De schilderijen van Joke zijn een steeds terugkerende zoektocht naar het spanningsveld tussen figuratief en abstract. De kleur en compositie leveren daaraan een belangrijke bijdrage.

Over de kunstenaar
Het experimenteren begon met kleurpotloden, daarna krijt, waterverf en heel voorzichtig olieverf. “Ik kreeg mijn eerste schilderkistje voor mijn twaalfde verjaardag. Toen ik als volwassene nog steeds verrukt was over het mengen van verf en de resultaten daarvan, maakte mijn vader een grote schilderkist voor mij. Hierin zaten vakken met afsluitbare deksels voor tubes, penselen en paletten.”
Schilderen bleek toch moeilijk. De eerste cursus volgde Joke in1960 bij Jacobus Pieter de Neve, een toen al erg ‘oude’ kunstenaar die klassikaal schilderlessen gaf en voorzitter was van de vereniging ‘Amateurspalet’.
“Het bleef een jaar lang kleuren mengen. Grote geïmpregneerde vellen papier in vakjes verdelen. Vierkantjes vullen met primaire en secondaire kleuren. Dat was mijn eerste praktische kennismaking met de schilderkunst.”

De eerste resultaten daarvan werden jaren later zichtbaar. Houten panelen werden voorzien van restanten stof, deksels, schroefogen en haken. Daaroverheen toverde zij alle kleuren die ze in huis had. Vooral veel rood. Dat was het begin. De ontwikkeling ging snel. Zij volgde twee jaar de vakken tekenen en schilderen op de Vrije academie in Den Haag en begon aansluitend met modeltekenen.
“In Zoetermeer werd de Vereniging Modeltekenen opgericht, en daar heb ik twintig jaar lang veel praktijkervaring opgedaan in het waarnemen, meten, vlakverdeling. Voornamelijk tekenen. Schilderen deed ik thuis. Mijn schilderijen werden voor mij pas kunst nadat ik begreep dat alleen ‘met het schildersambacht iets moois maken’ niet voldoende was.”

Ateliers
De eerste atelierruimte bevond zich in een oude kleuterschool aan de Langeberg, enkele jaren later in een bedrijfspand aan de Rokkeveenseweg. Daar begon de zoektocht naar kleur. “In een tweejarig kleurenonderzoek (2009-2010) vond ik de mogelijkheden om met twee willekeurige kleuren, natuurtaferelen te schilderen.
Dit resulteerde uiteindelijk in dertien olieverfschilderijen Bomen in duotoon. Dit experiment heeft mij veel kennis opgeleverd bij het toepassen van kleur, waardoor ik makkelijker het gewenste resultaat bereik.”
Dit kleurenonderzoek was voor Joke het bewijs dat er veel mogelijk is met weinig. Door de juiste menging en combinaties van kleuren, kan bijna alles. Zowel in acryl- als olieverf.
Momenteel bevindt haar atelier zich bij Ateliers 99a in de Dorpsstraat in Zoetermeer.

Buitenwerk
In de zomermaanden verblijft Joke vaak in haar ‘buitenatelier’ het Westerpark in Zoetermeer. Daar maakt zij landschappen in oliepastel. Stillevens tekent zij met potlood. “Hierdoor blijf ik alert in het waarnemen. In mijn atelier geef ik ook teken- en schilderlessen. Jaarlijks organiseer ik op zondagmiddag buitentekenworkshops in het Westerpark.”

De kunstenaar was tijdens de expositieperiode iedere zondagmiddag aanwezig in het TERRATORIUM.
www.jokemeijer.weebly.com

Foto’s: Fati Daut