REIZEN | Renée du Clou

30.09.2017 – 26-10.2017

Melancholie en humor staan centraal bij het werk van Renée du Clou. De kunstenaar verwerkte het thema ‘reizen’ in haar expositie, die van 30 september t/m 26 oktober te zien was in het TERRATORIUM. Renée interpreteert reizen niet als reizen naar verre landen, maar als haar ‘levensreis’. “Reizen in de tijdelijkheid, vergankelijkheid, onzekerheid, onzaligheid en de overvloed. Ik druk mijn reis uit in karren, die ieder een onderdeel symboliseren.”

“Zo maakte ik een kar met figuren die zich ‘van hot naar her’ bewegen, met ijzer en terracotta (onzekerheid). Ook maakte ik een paardenkar, aards en voorbijgaand, zuchtend en zwaar (onzaligheid) en een wereldse kar die een wereldbol torst (vergankelijkheid).” De ideeën van Renée ontstaan door de invloed van gebeurtenissen, haar omgeving en de mensen in haar leven. Dat wat haar maakte tot wie ze nu is.

Vermolmd hout
“Ook het materiaal is een bron van inspiratie. Vaak is dat klei en keramiek, maar ik werk ook met brons, ijzer, beton en papier. Welk materiaal ik gebruik, hangt af van het verhaal dat ik wil vertellen. Tijdens wandelingen moet ik mijzelf beheersen om niet thuis te komen met nog meer vergane stammen, takken of planten. Maar soms neem ik het toch mee en maak ik van die resten vermolmd hout een beeld. Ik geef het daarmee een andere waarde. Soms verwerk ik het zelfs tot een bronzen beeld.”

Naast de karren presenteerde Renée ook diverse andere beelden en een serie recente portretten. “Het zijn mijn twaalf dierbare portretten uit 2016. Het zijn geen fotogenieke portretten geworden. Het is vooral een concentratieoefening voor mij. Ook een andere serie beelden die ik presenteer, is gegrepen uit mijn leven. Het zijn tien 80+ mannen. Zij zaten dagelijks aan de kade in Maassluis, waar ik hen ontmoette tijdens mijn expositie. Tijdens het werken vroeg ik hen wel eens of ze zichzelf herkenden in de beelden. Ze herkenden grappig genoeg niet zichzelf, maar wel elkaar!”

Kunstenaar van nature
“Ik heb dit beroep niet gekozen. Ik kan mij herinneren dat ik altijd al van alles maakte. Door studie en interesse om kunst te begrijpen en door het zelf te maken, ontwikkelde ik mijn werk tot wat het nu is. Ik blijf mij ontwikkelen, dat hoort bij het beroep.”

De expositie ‘Reizen’ was te zien van 30 september t/m 26 oktober in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Adres: Dorpsstraat 12, Zoetermeer (toegang gratis). Renée was op de volgende middagen aanwezig: 30 september en 1, 6, 7, 14 en 15 oktober.

Naast de expositie in het TERRATORIUM was de expositie ‘Ode aan de Beeldentuin’ te zien in de tuin van het Stadsmuseum (Dorpsstraat 7, schuin tegenover het TERRATORIUM). Ook hier heeft Renée du Clou werk gepresenteerd, samen met Loulou Joolen. De tuin was publiek toegankelijk.

Foto’s: Fati Daut