Puur Porselein | TRUDI VAN LOON EN MO CORNELISSE

28.07.2018-30.08.2018

In augustus was bij Terra Art Projects de expositie ‘Puur Porselein’ te zien. De getalenteerde keramisten Trudi van Loon en Mo Cornelisse toonden hun werk in het TERRATORIUM. Werk dat door het bijzondere vorm- en kleurgebruik zowel ingetogen als uitbundig is!

Tijdens de expositie werden er wandobjecten, beelden en gebruiksvoorwerpen getoond en verkocht. De meeste werken waren unica. Het kleurgebruik was beperkt. Al het vrije werk van Trudi is wit. Ook Mo maakt veel gebruik van wit, maar voegt hier vaak een kleur aan toe.

Trudi van Loon
Tijdens haar opleiding aan de Academie der Schone Kunsten in Arendonk ontwikkelde zij haar eigen stijl. Tijdens de specialisatiejaren liet Trudi alle kleur los en werd ‘verliefd’ op de serene witte kleur van porselein klei. Wit versterkt haar krachtige vormtaal.

Herhalingsvormen zijn een belangrijk onderdeel van haar werk. Met losse elementen uit haar zelfgemaakte (giet)mallen assembleert zij functioneel en semi-functioneel werk. Trudi is de dochter van een kippenboer en runde dertig jaar lang een slagerij samen met haar man. Deze inspiratiebronnen zijn terug te zien in haar werk. Een rij kuikenboutjes in de koelvitrine; ze paraderen in haar hoofd al gauw parmantig rond met een eierschaaltje op hun kop. Trudi werkt in de voormalige slagerij, exposeert in binnen- en buitenland en heeft diverse prijzen gewonnen met haar bijzondere sculpturen.

“Voor mij is klei hét middel tot driedimensionale vormgeving van mijn gedachten. De zachtheid en stevigheid van klei geven mij de mogelijkheid om mezelf te verrassen tijdens mijn ontdekkingsreis naar het ontwikkelen, bouwen en creëren van nieuwe vormen.”

Mo Cornelisse
Mo Cornelisse volgde opleidingen aan de SBB in Gouda en werkt sinds 2012 fulltime als kermist. Ze exposeert wereldwijd en wordt vertegenwoordigd door diverse galeries. Mo zoekt de uitdaging in eenvoud en de tegenstrijdigheden die de materialen bieden. Haar werk bestaat uit unieke objecten, vaak van porselein gecombineerd met goud. Mo gebruikt moderne technieken bij het creëren van haar objecten, maar altijd met liefde voor het traditionele ambacht.

Met haar werk zoekt ze naar grenzen in vorm en materiaal. Het werk is driedimensionaal en onderscheidt zich door zijn vorm en eenvoud. Haar wandobjecten doen denken aan lichtreflecties, door de ordening van geometrische vormen in diverse grote en kleine ‘golven’. Aan haar onschuldige speelgoedachtige witte porseleinen poppen worden – soms morbide of groteske – details toegevoegd. “Ik wil laten zien dat je veel meer kunt met keramiek dan men denkt”, aldus Mo.

KUNSTFOYER:
Pure smaken! De opening van de expositie vond plaats in de vorm van een pure-smaken proeverij van wijn en brood, verzorgd door WijnPlaza en de Bakkerswinkel.
(kosten €10,- aanmelden kon via info@terra-artprojects.com. Vol=vol)
Vrijdag 27.07.2018 van 16 – 18 uur.

Praktische informatie
De expositie ‘Puur Porselein’ was van 28 juli t/m 30 augustus te zien in het TERRATORIUM (geopend van wo t/m zo van 13-17 uur). Trudi van Loon was aanwezig op zondag 19 augustus van 14-16 uur.
Adres: Dorpsstraat 12, Zoetermeer (toegang gratis).

Foto’s: Annelize van der Helm