Cultuur #opKoers

Expositie 05.09.2020 – 24.09.2020

Fotograaf Remco Koers kan de staande ovaties bijna horen als hij zijn lens richt op de lege stoelen in de grote zaal van het Stadstheater. In korte tijd is het culturele leven in Zoetermeer echter drastisch veranderd. Geen gefocuste blikken en gespitste oren, geen stadsdichter met odes aan een kleurrijk, krioelend festivalpubliek.

Remco Koers maakt de impact van de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden voelbaar in zijn indrukwekkende film- en fotografieserie. Een alternatieve realiteit van richtlijnen, matiging en verbod. Hij fotografeert ruimten om samen te komen, te luisteren, te kijken en te genieten van kunst en cultuur in de sfeer van nu: leeg en verstild.

Koers fotografeert ook de makers: de kunstenaar, dichter, muzikant en theatermaker. Mensen die hard worden getroffen door de corona-crisis, maar die ondanks alles veerkrachtig zijn en manieren vinden om tóch dat te maken wat niet ongehoord en -gezien kan blijven.

De expositie toont een selectie van de foto’s die Remco Koers maakte van onderstaande cultuurmakers en gezelschappen.

Remco: “Robbert Roos, de stadsdichter van Zoetermeer is zijn publiek kwijt. Door alle corona-maatregelen is het voor hem niet meer mogelijk om zijn poëzie over te brengen aan het luisterend oor van de Zoetermeerse medebewoners. Lopend over lege straten en verlaten pleinen is de Zoetermeerse stadsdichter op zoek naar een enkeling die zijn mooie woorden wil horen…”

Remco: “Gerart Kamphuis, gepassioneerd schilder en tekendocent van beroep, had zijn laatste arbeidsjaar heel anders voorgesteld. De scholen gingen dicht en presentatieruimten op slot. Hij kon in zijn afscheidsjaar geen les meer geven en ook zijn oeuvre-exposities bij TERRA en het CKC gingen niet meer door. Na maanden van onzekerheid is er gelukkig weer hoop. De maatregelen worden afgezwakt. Wellicht kunnen de lessen in september alsnog doorgang krijgen en kunnen de kunstwerken van Gerart op een later moment worden geëxposeerd.”

Gil Booz Lieveld
Gil: ”Het is apart wat Corona brengt. Het is enerzijds heel veel pijn, heel veel verdriet, moeilijke momenten en ondernemers hebben het zwaar.”

“Anderzijds heeft het ook positieve punten, je ziet dat mensen andere manieren zoeken om vertier te hebben. Je ziet dat mensen thuis hun plekje vinden en soms meer verenigd worden met hun gezin en familie. Dat is ook zo voor de hiphop cultuur. Het is begonnen op straat, een ‘urban culture’. Eigenlijk gaan we weer terug naar die roots. Terug naar waar we begonnen en terug naar waar het hoort. Gewoon op straat, rauw. Zonder mooie studio’s en poespas. Gewoon alleen wat telt, met muziek, met passie voor dans, en de straat. Dat is wat je nodig hebt.”

‘Unknown artist’ – Graffitikunstenaar
Remco: “De Corona-pandemie gaf de (anonieme) graffiti-artiesten een uitgelezen kans om hun activiteiten weer op te pakken. Dat deze ‘scene’ weer tot leven begint te komen, zie je direct terug in het Zoetermeerse straatbeeld.”

Danspaar Ted & Daphne
Daphne: “Onze uit de hand gelopen hobby en sport, stijldansen, is tijdelijk op pauze gezet. Dansscholen waren gesloten, het NK en andere wedstrijden afgelast. Als kersverse ZZP-ers hadden we opeens ook geen vastigheid meer, omdat we nét al onze contracten hadden opgezegd. Nu klinkt dat vervelend en we vonden het natuurlijk jammer; je traint immers voornamelijk om je sport, kennis en plezier met anderen te delen. Anderzijds proberen we nu zo goed mogelijk gebruik te maken van deze periode. Zonder druk, om ons voor te bereiden op het nieuwe wedstrijdseizoen. Met een frisse blik op de training en met goede moed nieuwe dingen uitproberen waar we normaal niet aan toe kwamen.”

Pieter Baas, Contrabassist bij JJ MusicHouse
Remco: “De muziekindustrie heeft het momenteel erg zwaar door de coronacrisis, zo ook het iconische muziekcentrum/podiumcafe JJ MusicHouse. Alle optredens, evenementen en huur van oefenruimtes werden de afgelopen periode opgezegd. Het zijn barre tijden en het was even de vraag of het doek definitief ging vallen voor ‘JJ Music House’. Een donatie-initiatief, georganiseerd door de ‘Vrienden van JJ Music House’ biedt gelukkig nieuwe hoop.”

Theatermaker Laurens de Groot (Man met Koffer )
Laurens: “Wat me het meest verbaasde toen de coronacrisis begon: de realiteit werd fictioneel. Iedereen ging als makke schapen binnen zitten, lege straten, lege steden en lege wegen. Ik had echt het idee dat ik in een film zat, een hele rare horrorfilm. De realiteit werd fictie, dat vond ik een hele bevreemdende ervaring. En natuurlijk het feit dat ik mijn vak niet meer mocht uitoefenen, wat voor mij meer is dan een vak. De theaters gingen dicht. Het is alsof iemand tegen mij zegt ‘je mag nu niet meer ademen’.”

Beeldend kunstenaar Fieke Hordijk
Remco: Fieke Hordijk is beeldend kunstenaar. Ze heeft de afgelopen tijd vooral doorgebracht in haar atelier, waar zij haar werk gelukkig nog steeds kon maken. Maar ook Fieke ervaart de gevolgen van de coronacrisis. Exposities worden gecanceld, waardoor haar werk niet meer gezien kan worden door het publiek.

Balletdanser Chantal Worst
Remco: “Een leeg Stadstheater, één ballerina, gepassioneerd aan het dansen op een verlaten podium… Het voelt bijna fictief. Is dit het ‘nieuwe normaal’ waar onze Minister President zo vaak over spreekt?”

Storytellers, theatergezelschap
Geen bezoekers meer betekent uithuilen en opnieuw beginnen, maar waar vind je nieuwe plekken om te spelen als theatergroep? “Alles wat je nodig hebt is één persoon die een verhaal wil vertellen en één persoon die ernaar wil luisteren“, aldus Sebastiaan Smits van Storytellers.

Foto’s: Annelize van der Helm