Cultuur #opKoers

Fotograaf Remco Koers kan de staande ovaties bijna horen als hij zijn lens richt op de lege stoelen in de grote zaal van het Stadstheater. In korte tijd is het culturele leven in Zoetermeer echter drastisch veranderd. Geen gefocuste blikken en gespitste oren, geen stadsdichter met odes aan een kleurrijk, krioelend festivalpubliek.

Remco Koers maakt de impact van de maatregelen om de coronacrisis te bestrijden voelbaar in zijn indrukwekkende film- en fotografieserie. Een alternatieve realiteit van richtlijnen, matiging en verbod. Hij fotografeert ruimten om samen te komen, te luisteren, te kijken en te genieten van kunst en cultuur in de sfeer van nu: leeg en verstild.

Koers fotografeert ook de makers: de kunstenaar, dichter, muzikant en theatermaker. Mensen die hard worden getroffen door de corona-crisis, maar die ondanks alles veerkrachtig zijn en manieren vinden om tóch dat te maken wat niet ongehoord en -gezien kan blijven.

De komende maanden zullen Terra Art Projects en het Cultuurfonds Zoetermeer deze beelden delen. Dit doen wij online in de periode dat Remco Koers bezig is met het maken van zijn serie én in september, wanneer de gehele serie te zien zal zijn in de expositieruimte van Terra Art Projects.

Remco: “Robbert Roos, de stadsdichter van Zoetermeer is zijn publiek kwijt. Door alle corona-maatregelen is het voor hem niet meer mogelijk om zijn poëzie over te brengen aan het luisterend oor van de Zoetermeerse medebewoners. Lopend over lege straten en verlaten pleinen is de Zoetermeerse stadsdichter op zoek naar een enkeling die zijn mooie woorden wil horen…”

Remco: “Gerart Kamphuis, gepassioneerd schilder en tekendocent van beroep, had zijn laatste arbeidsjaar heel anders voorgesteld. De scholen gingen dicht en presentatieruimten op slot. Hij kon in zijn afscheidsjaar geen les meer geven en ook zijn oeuvre-exposities bij TERRA en het CKC gingen niet meer door. Na maanden van onzekerheid is er gelukkig weer hoop. De maatregelen worden afgezwakt. Wellicht kunnen de lessen in september alsnog doorgang krijgen en kunnen de kunstwerken van Gerart op een later moment worden geëxposeerd.”

Volg de vorderingen van dit project op onze facebookpagina!