‘I live my life tree cycle’ | Fleur van den Berg

Vanaf zaterdag 28 september was het veelzijdige werk van Fleur van den Berg te zien in het TERRATORIUM. De kunstenaar maakt beelden van keramiek, zachte ‘knuffelbare’ sculpturen, gekleurde wezens, glastekeningen en een zogenoemde ‘plantvrouw’. “Al mijn werk gaat over de mens. Over hoe we met elkaar omgaan, onze relatie met de natuur en dat we onderdeel zijn van de kringloop van het leven.”

Vergroten van vocabulaire
“Wanneer ik mijn beelden maak, begin ik met een gedachte, een gevoel”, vertelt Fleur. “Hier kies ik het meest geschikte materiaal bij. Ik werk graag met textiel en glas en de laatste jaren ook met keramiek. Hoe meer materialen ik beheers, des te groter mijn vocabulaire en hoe beter ik kan verbeelden wat ik wil.

Ik hou er ook van wanneer iets er ‘lekker’ uit ziet, een mooie huid heeft. Hier lenen glas, textiel en keramiek zich goed voor. Ook hou ik van licht doorlatende beelden. Dat kan goed met glas. Een ‘glastekening’ begint met een schets van een paar centimeter. Deze scan en vergroot ik, werk ik verder uit en zet ik over op speciaal ovenpapier. Dan snijd ik stukjes glas die daarop passen. Het geheel smelt ik in een oven aan elkaar. Ook de plantvrouw is lichtdoorlatend, en gemaakt met nieuwe techniek en een door mijzelf ontwikkeld materiaal.

Blijven spelen
Voor Fleur is het experiment een belangrijk onderdeel van haar kunstenaarschap. “Ik blijf spelen. Ik gun mezelf de ruimte om dingen te ontdekken en te proberen. Zo blijf ik me ontwikkelen. Soms gaat zo’n ontwikkeling snel. Soms duurt het echter lang voor iets af is, omdat ik dan oplossingen moet vinden. In de toekomst wil ik graag meer beelden maken in de techniek die ik heb gebruikt bij het maken van de ‘plantvrouw’, translucente beelden met ‘huid’.”

Over Fleur van den Berg
Als kind was Fleur altijd al bezig om dingen te maken. “Na mijn middelbare school ben ik gestart aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Daar experimenteerde ik met glas en vond dat al snel een heel boeiend materiaal. Na de KABK ben ik naar de glasafdeling van de Gerrit Rietveld Academie gegaan.”

Fleur exposeerde op veel plekken in Nederland en het buitenland, zoals het Glasmuseum Alter Hof Herding in Duitsland, het Gorcums Museum, Museum de Lakenhal in Leiden, het Gemeentemuseum in Den Haag en Glasmuseum Ebeltoft in Denemarken. Ook een werkperiode in Frankrijk in de Pommerie was bijzonder. Het was heerlijk om me een paar weken volledig te wijden aan het maken.”

De expositie ‘I live my life tree cycle’ was te zien van za 28 september t/m zo 3 november. Locatie: Dorpsstraat 12, Zoetermeer. Het TERRATORIUM (toegang gratis) is geopend van wo t/m zo (13-17 uur).

Fleur was tijdens de expositie aanwezig op:
– zondag 29 september van 14-16 uur
– vrijdag 1 november van 15-17 uur.

Meer informatie over het werk van Fleur is te vinden op: www.fleurvandenberg.nl. Fleur geeft ook cursussen in haar atelier in Leiden. “Ik vind het leuk om mensen verder te helpen op het beeldende vlak.”

Foto’s: Joke Meijer