MAKERSWINKEL XL

woensdag 06.11.2019 tot en met zondag 22.12.2019

Wilde je eens een écht bijzonder en goed vormgegeven cadeau mét verhaal geven? Bij TERRA slaagde je zeker. In november en december werd de expositieruimte omgetoverd tot Makerswinkel XL! Hier kon je een mix vinden van mooi design, bijzondere items en leuke hebbedingen!

Producten van designers en ontwerpers stonden centraal. Denk aan handgemaakte schalen, bekers en kaarsenhouders, notitieboeken, mooie stoeltjes en bijzondere posters voor bijvoorbeeld de kinderkamer. Maar ook prachtige sieraden, tassen, wandkleden en kussens voor de koude wintermaanden, gelaste en 3D kunstobjecten voor aan de muur, aangenaam ogende elektronica, decoratie voor kerst die nergens anders in Zoetermeer te koop was en vele andere verrassende items.

(Zelf) doen
We zorgden er voor dat je op meerdere dagen in het weekend ook zelf creatief aan de slag kon, óf kon winkelen terwijl je luisterde naar een optreden:
Zaterdag 9 november 14-17 uur: interieur moodboards maken
Zaterdag 16 november 14-17 uur: wolvilten op een tas
Zaterdag 30 november 16-18 uur: muziek van Vita en Jaime
Zondag 15 december 14-17 uur: geïllustreerde poëzievoordrachten.

Onderstaand de uitgebreidere informatie over de workshops.

De creatieve workshop ‘Moodboard maken’, van ontwerper en stylist Irene van Ophoven, helpt je om interieurwensen scherp te stellen en te visualiseren!
Inloop was tussen 14 en 16 uur eindtijd 17 uur. Er waren geen kosten aan verbonden.

Moodboards maken is een creatieve manier om interieurwensen scherp te stellen en duidelijk te visualiseren. Met een moodboard zie je in één oogopslag welke sfeer je wilt neerzetten. Het vormt het uitgangspunt voor een interieurproject.

Als deelnemer ontdek je hoe je een mooie balans, eenheid en eigenheid creëert. Volgens een vijf-stappen plan leer je intuïtief een moodboard te maken van jouw interieurstijl. Je krijgt veel informatie over kleuren, materialen en producten en hoe deze goed toe te passen bij de styling van jouw persoonlijke interieur.

Irene van Ophoven is ontwerper en interieurstyliste. Zij ontwerpt onder het label Autre Choix haar eigen producten en werkt regelmatig voor bekende opdrachtgevers, zoals VTwonen en Dutch Design Week. Voor haar heeft ieder object en iedere ruimte een bepaalde schoonheid, een emotie en een verhaal dat vertelt moet worden. Met een achtergrond in de kunst en cultuur zoekt zij naar nieuwe inzichten voor dingen die onmogelijk lijken. Irene interesseert zich voor vele soorten materialen, maar heeft een bijzondere passie voor textiel.
website:www.autrechoix.nl

Foto’s: Catherine Terpstra

Wolvilten met kunstenaar Ellen Vermeulen! Tover een vilten draagtas (totebag) met wol om tot draagbaar kunstwerk.
Inloop was tussen 14-15.30 (eindtijd 17 uur). Kosten €5,- (inclusief materiaal, kopje koffie of thee)

Tijdens de workshop Wolvilten werd een tekening gemaakt op een vilten tas met stukjes gekleurde wol. De techniek is eenvoudig, je prikt stukjes wol in de tas. Het resultaat is verrassend!

De workshop werd begeleidt door kunstenaar Ellen Vermeulen. Ze rondde vijf jaar geleden de kunstopleiding aan de Nieuwe Akademie in Utrecht af en is sindsdien werkzaam als autonoom kunstenaar. Ellen werkt met allerlei soorten materialen die je in en rondom huis tegenkomt en maakt hier beelden en installaties van. Ellen werkt ook als creatief begeleider bij Tuingezel (dagopvang voor mensen met dementie). Hier kwam zij voor het eerst met wolvilten in aanraking. Van eenvoudige vormen tot ingewikkelde patronen.
Website: www.vermeulen.exto.nl

Foto’s: Annelize van der Helm

Had je zin in een fijne en ontspannen zaterdagmiddag met Braziliaanse muziek? Dan was je vast bij het optreden van Vita en Jaime bij TERRA van 16 – 18 uur. Er waren geen entreekosten, en vanwege het beperkte aantal plaatsen was aanmelden verplicht.

Het duo Vita Pagie en Jaime Nanoha brengt melancholische ballades en ritmische songs uit de 20e eeuw op akoestische wijze. Vita en Jaime zijn sinds 2012 een gevestigd duo. Zij hebben een grote liefde voor Braziliaanse muziek. Beide zijn cum laude afgestudeerd aan het conservatorium en hebben inmiddels een album opgenomen en een pakkende theatervoorstelling gemaakt. Het optreden bij TERRA bestond uit 2 sets van 40 minuten. Drankjes waren tegen betaling verkrijgbaar. website: www.jaimevita.com

Foto’s: Nelly Smits

Miranda van Dijk laat planten en bloemen verhalen vertellen. Deze zondag vertelde zij háár verhalen: kwetsbare sprookjes en gedichten uit haar gedichten- en verhalenbundel ‘Sensitive Survivors’. Inloop 14 – 16.30 uur. Geen entreekosten.

Miranda van Dijk verwonderde je deze middag met woorden. Ze nodigde je uit anders te kijken naar de wereld om je heen, nieuwsgierig te zijn en vooral te genieten van het gewone. Ze doet dit door verhalen te vertellen over wonderen, de natuur en de liefde. Elk uur bracht ze een nieuw verhaal dat geschikt is voor zowel volwassenen als kinderen. 

Miranda van Dijk (1976) is kunstenaar en verhalenverteller. Haar bladeren en bloemen van textiel, bedrukt met persoonlijke foto’s vliegen de hele wereld over. In 2012 won ze de juryprijs van de wedstrijd Onverwacht Ambacht van Museum Boijmans van Beuningen. Ook werkte ze onder andere samen met Ariadne at Home, Etsy en het Rijksmuseum in Amsterdam. Miranda geeft lezingen en voorstellingen, schrijft gedichten en verhalen, maakt video’s en creëert wat haar hart haar ingeeft.

Tussendoor draagt ze voor wie dat wil een van haar eigen gedichten voor. Een kwetsbaar krachtig gedicht, dat gekoppeld is aan een van haar planten van textiel. Haar werk vraagt je wat langer stil te staan bij het gewone. Dieper te kijken en te voelen. Want voorbij de eerste snelle oppervlakkige blik vind je meer dan je denkt. Zo gewoon, maar anders. Puur Anders.
Website: www.puuranders.nl

De Makerswinkel als testcase
TERRA verhuist begin 2021 naar een nieuwe locatie. Daar zal er naast expositieruimte, horeca en werkplaatsen ook een ruimte zijn voor verkoop van producten van kunstenaars, designers en ontwerpers. Om te onderzoeken welke producten in de smaak vallen bij onze (beoogde) bezoekers begon TERRA in 2019 met een proefshop op de entresol van het TERRATORIUM. Deze shop hebben we nu omgedoopt tot Makerswinkel, een naam die zal meeverhuizen naar de nieuwe locatie. Het assortiment wisselde en werd steeds aangevuld.

Locatie: Dorpsstraat 12, Zoetermeer
Geopend woensdag tot en met zondag van 13-17 uur.

Foto’s: Richard Jetten