Plastic Utopia

Plastic Utopia

Vanaf 22 februari was de expositie ‘Plastic Utopia’ te zien bij Terra Art Projects. De gelaagde ‘stillevens’ van Henri Blommers en Bert Feddema laten de beschouwer reflecteren op de vermenging van het natuurlijke met het ‘onverteerbare’.

Plastic Utopia was de tweede expositie van ‘Vijftig tinten groen’, waarbij TERRA samen met kunstenaars de grenzen opzoekt van dit thema. De twee Amsterdamse kunstenaars toonden fotografie en installaties, waarbij de relatie tussen de natuur en ons afval centraal staat. Niet met een wijzend vingertje, wel observerend en bevragend.

Illusie van vitaliteit

Fotograaf Henri Blommers creëert een dystopia in zijn serie met plastic objecten die hun eigen leven leiden in de natuur. Vol van kleur zijn de beelden sensueel en verleiden zij ons in een illusie van vitaliteit van onze natuur. Na langer observeren, zien we het afval – vaak van plastic -, materiaal dat honderden of zelfs duizenden jaren nodig heeft om volledig te worden afgebroken. Tussen de planten en bloemen zien we flesdoppen, tassen, draad en verpakkingen.

Henri wil de impact van onze consumptie op de aarde in beeld te brengen zonder het naargeestige en veroordelende karakter van het onderwerp. Het betreft een viering van de schoonheid van de natuur, in de hoop dat de natuur sterk genoeg is om deze fossielen van de toekomst te absorberen. Alhoewel deze hoop misschien onmogelijk lijkt in deze tijd, wordt deze tot leven gewekt in de vorm van een fijn samenzijn van de natuur en ons afval.

Plastic fantastic?

Bert Feddema maakt zijn conceptuele werk zonder concessies. In de vijfentwintig jaar dat hij actief is als kunstenaar, ontwikkelde hij zijn eigen beeld- en vormentaal. In zijn werk beschrijft Bert belangrijke thema’s in de huidige maatschappij, zoals overproductie en -consumptie en verspilling. Deze kneedt hij naar twee- of driedimensionale beelden.

De afgelopen jaren is hij steeds meer gaan nadenken over de nutteloosheid van de enorme hoeveelheden verpakkingsmaterialen voor voedsel, die weggegooid en verspild worden: “Een croissant heb je binnen enkele minuten op, maar de plastic zak waarin deze verpakt is, blijft zeker honderd jaar bestaan.” Bert plaatst deze materialen in een nieuwe context, onderzoekt en maakt verschillende opstellingen. Zo ontstaan vreemdsoortige, driedimensionale stillevens waarvan je de oorsprong niet weet.

Over de kunstenaars

Henri Blommers studeerde in 2010 af aan de fotoacademie in Amsterdam. Door de jaren heen exposeerde hij op diverse plaatsen in Nederland en in andere landen, zoals Finland, Australië en Frankrijk. Bert Feddema volgde een opleiding aan de Kunstacademie ‘Minerva’ in Groningen. Hij exposeerde op vele plekken in Nederland en in landen als Duitsland en Italië. Henri en Bert zijn onderdeel van Bish, een kunstcollectief van vier kunstenaars die exposeren aan de hand van een gemeenschappelijk thema.

Praktisch

De expositie ‘Plastic Utopia’ was te zien van 22 februari t/m 25 maart en te bezoeken van wo t/m zo van 13-17 uur. Tijdens de CultuurKantine op 28 februari (16-18 uur) waren de kunstenaars aanwezig.
Adres: Dorpsstraat 12, Zoetermeer. Toegang gratis.

Foto’s: Petrie Coomans