Sieraden | Eveline Jansen en Stefanie de Vries

01.10.2016 – 27.10-2016 27

In het TERRATORIUM waren tijdens de ART EXPERIENCE de bijzondere sieraden van Eveline Jansen en Stefanie de Vries te zien. Zij zijn gemaakt van diverse soorten edelmetalen maar ook bijzondere materialen als rubber en glas. Ieder sieraad is uniek! Eveline en Stefanie voltooiden een opleiding aan de vakschool voor goud- en zilversmeden in Schoonhoven. Stefanie presenteert haar serie bladeren en druppels, geometrische oorstekers, spiraal- en vlindersieraden. Ook Eveline zal een gevarieerd assortiment aanbieden. Vooral het halssieraad is haar grote liefde.

dsc_7785

Eveline Jansen
Haar moeder was heel artistiek en altijd bezig met stoffen. Eveline kreeg weeflessen toen zij een jaar of twaalf was en is dat jaren blijven doen. Geleidelijk aan begon zij met het maken van sieraden.
“Na verloop van tijd miste ik kennis en vaardigheden. Na mijn werkzame periode koos ik voor de vakschool in Schoonhoven om me te bekwamen in het vak goudsmeden.”

Grote inspiratiebronnen haalt Eveline uit – voor een goudsmid – ongebruikelijke materialen. De verkenning van de mogelijkheden van dat materiaal vormt de grootste uitdaging. Op dit moment zoekt Eveline naar de mogelijkheden van Epoxy en de toepassing ervan bij het goudsmeden.
“Ik ben een heel intuïtief kunstenaar. Ik heb vooral een idee wat ik wil gaan maken, maar vaak verandert dat tijdens het ontwerp/maakproces. Het vooropgezette ontwerp wordt maar zelden zo uitgevoerd.”

Een grote uitdaging voor Eveline is het toepassen van onbekend en voor een goudsmid ongebruikelijk materiaal. Zij vindt het een heel spannend proces om te verkennen wat je met die materialen kunt doen. Op dit moment beleeft zij zo’n proces met Epoxy. Verkennen wat je met epoxy kunt doen in relatie tot het vak goudsmid. Het materiaalgebruik hangt dus af van waar zij op dat moment mee bezig is. Eveline maakt vooral gebruik van ronde vormen, die best grillig kunnen zijn. Zelden gebruikt zij hoekige vormen. De rode draad in haar werk is de eenvoud. Zij probeert het sieraad kracht te geven door zoveel mogelijk weg te laten. Achter de gekozen vormen zit geen boodschap. “Ik moet het sieraad gewoon mooi vinden.”

In haar Galerie Eve’s Sieraden in Leiden, worden doorlopend sieraden getoond. Zij is daarom niet actief om elders te exposeren. Elk jaar neemt zij deel aan de kunstroutes in Leiden en Boskoop. Ook aan de kunstmarkten in Alphen en Boskoop en de PrinsjesMarkt in Den Haag. Eind van dit jaar is haar werk te zien in Nieuwkoop en Bodegraven.

Kijk voor meer informatie op www.evessieraden.nl

Eveline Jansen was op 9 en 16 oktober aanwezig.

Stefanie de Vries
Altijd aan het tekenen, knutselen, praktisch bezig zijn. Tekenen kon op de Havo voor het eerst als eindexamenvak gekozen worden, dit deed Stefanie dan ook. Ze had een bevlogen tekenleraar. Na de middelbare school studeerde ze een aantal jaar grafische vormgeving aan de kunstacademie. Maar hoe specialistischer de opleiding werd, hoe minder ze zich aangetrokken voelde tot dit vak. Ze stapte over naar de opleiding museologie (beheer en behoud van museumcollecties), en rondde dit af. “Ik denk dat beide opleidingen invloed hebben gehad op het werk dat ik maak.“

Vanwege haar fascinatie voor glas is zij een cursus Tiffany (soort glas-in-lood) gaan volgen. Naast de standaard vlinder die je er maakte, boorde deze cursus haar creatieve energie weer aan. Al snel gaf zij er haar eigen draai aan en begon hangers te ontwerpen onder andere met glas en zeeglas (“glas van het strand; dat is aangetast door het zoute water en zand”). Later ook lampen en objecten. “Het begon weer te stromen!”

De behoefte aan meer technische vaardigheden groeide, en Stefanie maakte graag klein werk en sieraden “In 2004 begon ik met een opleiding goudsmeden, en heb deze in 2008 afgerond.”

De combinatie van ambacht en kunst paste goed, zij voelde zich bij de opleiding in Schoonhoven en tussen de goudsmeden altijd thuis. Door de kunstacademie achtergrond heeft zij geleerd een idee te onderzoeken en conceptmatig te werk te gaan. “Ik denk dat ik zelf een mooie balans tussen kunst en ambacht heb gevonden, tussen kunst en decoratie. Soms meer kunst, soms meer ambacht en decoratiever. Emailleren had ik een tijdje niet gedaan, maar voor een expositie in Utrecht weer opgepakt. Dit wil ik weer meer gaan toepassen in mijn werk.”

Haar basisideeën ontstaan intuïtief. Een woord, een concreet of vaag beeld. “Als het idee blijft hangen en  ik er enthousiast van word, pak ik het op. Dan volgt een tijd van experimenteren, spelen (met materiaal en vorm), schetsen, analyseren, nadenken, modelletjes maken. Soms gaat het een heel andere kant uit.”

In het algemeen zijn er bij het maken van sieraden in edelmetaal veel technische aspecten waarmee je rekening  moet houden. Bijvoorbeeld een ringmaat, gewicht, solderingen. Onderdelen worden gemonteerd tot een geheel, en dat vergt planning. Ook is het materiaal te kostbaar om er teveel experimenten op los te laten.

Stefanie de Vries was aanwezig op zondag 16 oktober.

Foto’s: Fati Daut