BUITEN BINNEN | MARIAN VAN ZOMEREN – VAN HEESEWIJK

30.01.2016 – 26.02.2016

Marian van Zomeren- van Heesewijk brengt in haar werk geluksbeleving in beeld. Zij laat zich inspireren tijdens haar vele wandeltochten. “Tijdens mijn wandelingen in de natuur kan ik mij heel erg gelukkig voelen. Een aantal jaar geleden raakte ik geïnspireerd door het toegepast Boeddhisme van Thich Nhat Hanh (Hoe kom ik tot mijn geluk?). Ik leerde om nog bewuster keuzes te maken.” Het werk van Marian was van 30 januari t/m 25 februari te zien in het TERRATORIUM.

Ramen met uitzicht
De vrije schilderijen van de kunstenaar geven meestal situaties weer in de natuur. De lijsten zijn als het ware ramen met een uitzicht naar buiten. “Als ik tijdens mijn wandeltochten in Nederland of een ander land in Europa iets tegenkom wat mij aanspreekt, neem ik foto’s”, vertelt Marian. “Ik ervaar dat als unieke kansen. Ik schenk bijzondere aandacht aan mooie bomen, waarvan de takken de kans hebben gekregen ook in de breedte uit te groeien. Ook mooie uitzichten, bloemen, planten en dieren boeien mij. Soms probeer ik het zonlicht te vangen.”

De kunstenaar vindt het belangrijk dat lijnen en vlakken vertellen wat ze voorstellen. “Ze worden bepaald door de inhoud, het verhaal. Een omtreklijn vertelt of iets hard of zacht is, harig of glad, katoen of zijde. Ik schenk ook aandacht aan de details, en bestudeer bijvoorbeeld het skelet en de spieren van de dieren die ik weergeef. Of ik tel de blaadjes van een bloem en zie hoe de blaadjes op de stelen gerangschikt zijn. Mijn zoektocht om het toegepast Boeddhisme naar voren te laten komen in mijn werk, is ook zichtbaar. De geschilderde landschappen maken een verstilde indruk, plekken waar je tot rust/tot jezelf kunt komen.”

Hout
Naast schilderijen en tekeningen, maakt Marian ook objecten van hout. “Mijn houten objecten werk ik glad af (structuren leiden af). De lijnen en vlakken zijn gespannen om tot de essentie van het verhaal te komen. Zo komt het mooie hout tot haar recht. Ik zoek grote massieve blokken hardhout van loofbomen. Als ik mijn hout aan het bewerken ben, kan mijn geest afdwalen. Als ik teken en schilder concentreer ik mij op wat ik wil weergeven, anders komt het niet uit mijn vingers.

Over de kunstenaar
Marian ging vanaf haar achtste jaar naar knutselclubs. “Beeldend kunstenaars, die gebruikmaakten van de contraprestatie, begeleidden in Den Haag de kinderen.” Ze volgde een opleiding MO-B Handvaardigheid aan de Gerrit Rietveld Academie. “Vanaf 1989 begeleid ik teken- en schilderclubs.” Marian is aangesloten bij Ateliers 1819. Meer informatie vind je op www.marianvanzomeren-vanheesewijk.nl.

De expositie ‘Buiten binnen’ was van 30 januari t/m 25 februari gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. De kunstenaar was tijdens de expositieperiode aanwezig op vrijdag 5, 12, en 19 februari van 14.30-16.30 en op zaterdag 30 januari en 13 en 20 februari van 13.30-16.00.
Adres: Dorpsstraat 12.

Foto’s: Fati Daut