DE KWETSBARE MENS | MARJOLEIN VAN DE VELDE

27.02.2016 – 25.03.2016

Marjolein van de Velde laat zich inspireren door de mensen om haar heen. Haar werk was van 27 februari t/m 24 maart te zien in het TERRATORIUM. “De manieren van mensen, hoe ze met elkaar omgaan of juist tegenover elkaar staan, interesseren mij. Het maken van een leuk gekleurd schilderij is voor mij niet interessant. Ik wil dat het verder gaat. Mooi hoeft niet mooi te zijn. Juist in het niet perfecte ontstaan diepere lagen, gevoelens, herinneringen, afschuw of juist schoonheid en geluk.”

Van licht naar donker
De kunstenaar probeert de menselijke gevoelens, mystiek en verstilling in haar werk weer te geven. “Dit doe ik via veel of weinig lijnen, sober of chaotisch”, vertelt zij. “Het einde van het ene werk is het begin van het volgende. Kleuren spelen een grote rol. Soms zijn mijn werken licht, maar de kleuren worden meestal opgebouwd van licht naar donker. Alleen zo bereik ik het juiste effect. De kracht en de gevoelswaarde die ik uit wil beelden, maken dat ik door moet gaan.”

Cadeautjes
Marjolein van de Velde tekent, schildert en maakt vaak gebruik van de etstechniek, waarbij er wordt getekend op een plaat van zink. “De techniek is heel puur. Er komt geen salpeterzuur aan te pas. Deze techniek heet dan ook ‘droge naald’. Met de etspen kras je in het zink, dat een redelijk zacht materiaal is.”

Alles op de plaat komt uiteindelijk spiegelbeeldig op het papier. “In sommige gevallen is dat geen probleem, maar als je een naam of nummer in je afbeelding wilt verwerken, kan het lastig zijn. Je kunt alleen de lijnen ininkten, maar je kunt ook veel inkt gebruiken, en meer schilderen op de plaat. Bij het afdrukken komen er soms onverwachte dingen naar boven. Je hebt niet alles in de hand, maar dat is ook het leuke van etsen. Soms krijg je een ‘cadeautje’.”

Over de kunstenaar
Marjolein van de Velde studeerde af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en volgde een cursus ‘Pedagogisch Didactische Bijscholing voor Kunstenaars’ in Rotterdam. Ze exposeerde op diverse plaatsen in Nederland en in andere landen, zoals Frankrijk, Duitsland, Slowakije en China.
De kunstenaar geeft ets-, teken- en schilderlessen. “Voor mij is het belangrijk om mensen om mij heen te hebben. Het is voor mij een van de redenen om les te geven.” Voor meer informatie kun je haar bezoeken in het atelier (Londenstraat 286) of wanneer zij aanwezig is in het TERRATORIUM.

De expositie ‘De kwetsbare mens’ was van 27 februari t/m 24 maart gratis te bezoeken op woensdag t/m zaterdag van 11-17 uur. Marjolein was tijdens de expositieperiode aanwezig op donderdag 3 en 10 maart van 13-17 uur.
Adres: Dorpsstraat 12.

Foto’s: Fati Daut