Wake-up call

Muurschilderingen en expositie Eelco Metman

foto: Annelize van der Helm

Eelco Metman maakte een meterslange muurschildering in de expositieruimte van TERRA. Ook exposeerde hij werk op doek. Zijn expositie ‘Wake-up call’ was vanaf 1 juli geopend.
Eelco heeft ook, samen met de Urban Art Studio, de buitenmuur van het pand aan de Dorpsstraat 12 opnieuw beschilderd.

Het werk van Eelco, dat veelal grafisch van aard is, toont een variëteit aan stijlen en kleurcombinaties. Hij daagt zichzelf altijd uit om zijn composities en typografie verder te ontwikkelen.

“Met mijn nieuwe werk ‘Wake-up call’, wil ik dat mensen meer om zich heen gaan kijken en zich voor hun omgeving en de mensen interesseren”, aldus Eelco. “In mijn werk verbeeld ik mensen die ergens naar op zoek zijn op een wat donkere plek. Ze kijken allemaal naar beneden en hebben niet door hoe mooi de wereld om zich heen is. Ik betrap mij er zelf ook regelmatig op dat ik teveel met mijn mobieltje bezig ben. Je vergeet en ziet niet wat er om je heen gebeurt. Daar wil ik aandacht voor vragen.”

Eelco maakte kennis met graffiti door de beelden die hij zag uit Amerika. Begin jaren ’80 pakte hij de spuitbus op om de ontwikkeling hiervan zelf mee te maken.

In de jaren ’90 experimenteerde hij met Fresco (schilderen in natte kalk) en sgraffito (snijden en krassen in minerale siermortel). Vanaf 2000 ging Eelco ook actief aan de slag als decoratie- en restauratieschilder, onder andere in het Concertgebouw en Tuschinski theater in Amsterdam.

“In de tussentijd ben ik mij blijven ontwikkelen op canvas en de muur. Ik ben altijd bezig gebleven met mijn stijlontwikkeling in graffiti. Na mijn restauratiewerk, ben ik gaan experimenteren met de effecten van het verval van verf en heb geprobeerd om dit vorm te geven op canvas.”

Urban culture
“Ik laat me op diverse manieren inspireren. Ik geef onderwerpen weer die qua vorm interessant zijn, die onderdeel uitmaken van de ‘urban culture’ en die mij uitdagen om mijn grenzen te verleggen. Ik gebruik graag contrasterende kleurcombinaties met grijstinten en werk met spuitbus- en acrylverf. Ook maak ik gebruik van rasters, glacis (transparante verflagen) en verfdruipers.”

Eelco heeft vele projecten gedaan in de openbare ruimte, waaronder de zogenoemde ‘Spitforce muur’ aan de Neherkade in Den Haag. “In die tijd een van de betere ‘productiemuren’ in Nederland. Dit is een muur beschilderd door meerdere artiesten, met een gezamenlijk thema.”

De expositieperiode liep van 1 juli – 30 augustus 2020.
Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13 – 17 uur, toegang gratis.

Eelco was op woensdag 8, woensdag 15 en vrijdag 17 juli van 13-15 uur in de galerie aanwezig.
In week 43 werd de buitenmuur voltooid.

Je hoeft niet te reserveren, maar we wijzen je wel graag op de corona-maatregelen die in de galerie van toepassing zijn:
– Kom alleen als je geen klachten hebt (hoesten, niezen, koorts)
– Er mogen maximaal twee bezoekers tegelijkertijd in de galerie
– Vanwege de beperkte oppervlakte geldt dit ook voor kinderen; zij tellen als volwaardig bezoeker mee
– Houd anderhalve meter afstand
– Volg de hygiëne-instructies op in de galerie.

Foto’s: Annelize van der Helm, Nelly Smits en Catherine Terpstra

Filmpjes: Annelize van der Helm

Foto’s: Monique Kievits