Experimenten in de garage Vlamingstraat 1-3
Vader Dirk Franx was een ambitieuze man en zeer vindingrijk. De garage werd niet alleen gebruikt voor het onderhoud van vrachtwagens (personenauto’s waren er nauwelijks in die tijd) maar ook voor technische experimenten. Lies: “Hij ontwierp en bouwde samen met het personeel ijssleeën. Van een daarvan werd, veel later, een replica gemaakt door kunstenaar Moritz Ebinger. Het werd als eerbetoon aan Dirk Franx in 2005 aan de overkant van zijn voormalige garage geplaatst. Daar staat het nog steeds. Dit kunstobject lijkt op hout, maar is gemaakt van staal.

De ijsslee
Hij ontwierp ook een bietenrooimachine waarvoor hij in 1934 een octrooibewijs kreeg. Drie jaar eerder kreeg hij al een Duits patent op een uitvinding van een apparaat voor het aanbrengen van een binnenband in de behuizing van luchtbanden voor motorvoertuigen. In de jaren 30 kwam naast de garage een houten gebouw te staan. De eerste fotograaf van Zoetermeer, Pieter van der Neut, nam daar zijn intrek. Het gebouw is later gesloopt om plaats te maken voor de loods.

Zoetermeer Dorpsbrug. Rechts staat het houten gebouw van de fotograaf
Velen leerden bij Dirk het autovak. Het ombouwen van vrachtauto’s op benzine naar auto’s met gasgeneratoren. Dat was in de oorlog een welkome oplossing vanwege benzineschaarste. Ook de toenmalige huisarts maakte handig gebruik van deze vinding. Zo kon hij toch sneller bij zijn patiënten zijn.
Er kwamen steeds meer auto’s. De monteurs stonden in smeerkuilen of lagen op verrijdbare planken. Er waren in die tijd nog geen hefbruggen. De werkplaats werd veel te klein. In 1958 werd de aanbouw aan het pand gerealiseerd. Lies: “We hadden een ingang aan de Vlamingstraat en een uitgang naar de Bijdorplaan”.

Nieuwe garage jaren 50
“Mijn vader had ook iets met aerodynamica.” vervolgt Lies. “Hij bouwde als een van de eerste in Nederland zweefvliegtuigen, de PH-4 en de PH-10. Hij deed dit aan de Delftsewallen in de werkplaats van zijn zwager, aannemer en timmerman P. van Herwijnen,” Dirk verhuurde ze en richtte rond 1930 de Zoetermeer-Zegwaartsche Zweefvliegclub op. De vliegtuigen zijn opgenomen in de luchtvaartregisters. Dirk Franx haalde in 1933 zijn zweefvliegbrevet.
(wordt vervolgd)