Monteurs, uitvinders en kunstenaars (deel 1/3)

De kunstlocatie zal een geweldige voortzetting zijn van de geschiedenis van deze historische panden”, zegt Lies Franx, een van de twee dochters van eerste eigenaar van het pand: Dirk Franx.” Mijn vader bouwde diverse ijssleeën samen met zijn personeel. Moritz maakte er een kunstwerk van.”

Vader Dirk werd geboren in 1898 en trouwde later met een Duitse vrouw. Hij was de zoon van een hoefsmid uit Pijnacker. Al jong was hij geïnteresseerd in techniek en tekende als 11-jarige een projectie en een rechtlijnige tekening, waarmee hij de 2e prijs won bij de academie voor beeldende kunsten. Net als zijn vader, had Dirk een passie voor techniek. Later, bleek hij een talentvol ontwerper, uitvinder en bouwer van de eerste zweefvliegtuigen.

Lies: “Mijn vader was het meest in zijn element als hij dingen kon uitdenken. Daarnaast was hij gek van techniek. Werk was zijn passie.”

Dirk kocht een perceel grond aan de Vlamingstraat en bouwde daar in 1923 samen met zijn zwager, aannemer P. van Herwijnen, een huis met bedrijfsruimte, Vlamingstraat 1-3. Later werd het rijtje uitgebreid met nog enkele woningen. Op 28-jarige leeftijd begon hij daar zijn eigen garagebedrijf. Daarboven woonde hij met zijn vrouw. Na haar overlijden, bouwde hij met zijn zwager een huis aan de Van Rijweg. Dirk verhuisde en hertrouwde in 1937. De woning aan de Vlamingstraat werd daarna gebruikt door het personeel van de garage.
(wordt vervolgd)